Urbana vila v Trnovem, za katero ve ves svet

Ko je tudi prizidek arhitekturni presežek.

Ko je tudi prizidek arhitekturni presežek.

Shoebox house, vila na Devinski ulici v Ljubljani, velja za sodobno arhitekturno rešitev, ki ni terjala popolnega ”radiranja” starega in dotrajanega objekta, o elegantni izvedbi pa so se razpisali tudi na ugledni spletni strani Archdaily.

Rok Oman in Špela Videčnik, ki sta vodila prenovo dotične trnovske vile, že od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja vodita arhitekturni biro Ofis. Do danes sta si v mednarodnih arhitekturnih tokovih ustvarila ugledno mesto.

Predstavljena hiša je pravzaprav prizidek, vendar moramo opustiti negativne asociacije, ki se v slovenskem okolju pojavljajo z omenjeno besedo. Prizidek, ki je večji od volumna prvotno obstoječe hiše, deluje z njo kot organsko usklajena celota. Arhitekti so ga namreč razdelili v tri manjše volumne, ki se po velikosti skladajo s prvotnim objektom ter s tem dosegli zanimivo in igrivo kompozicijo štirih elementov.

Notranjost stare hiše ni bila ohranjena, kajti na stičišču stare in nove hiše je nastalo stopnišče, ki kot prostorska skulptura med seboj povezuje etaže. Vstop je neposreden, odpre se pogled na vrt, ki je z velikimi zasteklitvami ločen od interierja hiše, zato ob vstopu v notranjost dobimo občutek, kakor da vstopamo na vrt.

V pritljičju urbane vile je odrpt bivalni prostor, diskretno umaknjena kuhinja, središče pa zavzema stopnišče, ki deluje kot center interierja. Srednja etaža je namenjena otroškim sobam in sobi za goste, intimnost pa se stopnjuje v tretji etaži, kjer je pozicionirana glavna spalnica. Sprehod po hiši zaključuje razkošen prostor s pogledom na ljubljanske strehe in konturo gradu.

Vir: Archdaily, Outsider