Trendovski detajl za prefinjen dom

Vnesite v vaš dom pridih Mediterana, sonca, morja in poletja.

Zimzeleno drevo oljke postaja v številnih domovih vse bolj priljubljen dekorativni detajl. Te slikovite in trdožive rastline so se iz zunanjosti preselile med štiri stene, kjer so videti zares izvrstno in to ne glede na velikost stanovanja ali hiše.

Bodisi da je posajena v manjšem kozarcu na stenski polici ali pa v večjem koritu v kotu dnevne sobe, je oljka s svojimi temno zelenimi listi in nežnim videzom preprost, a učinkovit detajl, ki z malo truda v dom prinese veliko spremembo. Prostor namreč spremeni v prefinjen interjer s pridihom Mediterana, ki nam v spomin prikliče sonce, morje in poletje.

Oljke, ki jih srečamo v domovih so miniaturna različica dreves, ki večinoma izhajajo iz Italije, Grčije in Španije. Najpogosteje so posajene v lične rustikalne posode ali pa v moderne vreče, ki se lepo ujemajo z različnimi stili notranjega opremljanja. So tudi zelo hvaležne rastline, saj so izjemno odporne in nezahtevne za vzdrževanje. Dobro prenašajo suh zrak in suho zemljo, tako da so idealna izbira za dom. Potrebujejo le veliko sonca, zato niso primerne za temne prostore. Idealno mesto za oljko je v bližini okna na južni strani doma, v poletnih mesecih pa jo je priporočljivo odnesti na zrak, da se naužije sončnih žarkov.

Oljka raste zelo počasi, zato bo v stanovanju še dolgo časa videti takšna, kot ste jo kupili. Na voljo so tudi pritlikave različice teh rastlin, ki so izključno dekorativne in zrastejo največ dva metra v višino.

Foto: HonestlyWtf