Tragična usoda priljubnega filmskega para

Mineva 30 let od kultnega romantičnega filma Umazani ples.

Pred 30 leti je v kinodvorane prispel Umazani ples (Dirty Dancing), eden najbolj gledanih romantičnih filmov vseh časov. In verjetno na tem svetu ni filmofilke, ki si ne bi zgodbe o prepovedani ljubezni med plesnim učiteljem Johnnyjem in najstnico Frances ‘Baby’ Houseman, ogledala vsaj enkrat v življenju. S filmom so povezane tudi številne zanimive anekdote, glavna junaka pa druži tudi podobna tragična usoda.

Testno občinstvo filma sprva ni maralo, zato so producenti celo razmišljali, da bi ga poslali kar naravnost v videoteke. Toda gledalci so potem za njim dobesedno ponoreli in postal je eden najbolj gledanih filmov vseh časov.

Čeprav je kemija med Jennifer Grey in Patrickom Swayzejem izvrstna, pa se igralca za kamerami nista preveč marala. Jennifer je med snemanjem večkrat popadel smeh, kar je šlo Patricku na živce.

Sloviti citat »Nihče ne postavi Baby v kot« se je Swayzeju sprva zdel tako osladen, da ga ni hotel izreči. Kasneje so ga vendarle pregovorili in po ogledu filma je priznal, da Umazani ples brez tega stavka ne bi bil to, kar je.

Sloviti plesni prizor, ko Johnny dvigne Baby v zrak, igralca nista vadila. »Bala sem se, da se bom poškodovala, zato smo prizor posneli ‘iz prve’,« je pozneje v nekem pogovoru razkrila Jennifer.

Vlogo Johnnyja so najprej ponudili Valu Kilmerju, ki pa je ponudbo zavrnil. Za vlogo Baby pa sta se potegovali tudi Sarah Jessica Parker in Sharon Stone.

Sloviti prizor v jezeru so snemali sredi jeseni in voda je bila že ledeno mrzla. Kamera se zato nikoli ne približa glavnima junakoma, saj sta drhtela od mrazu in imela popolnoma modre ustnice.

Oba glavna igralca sta bila nominirana za zlati globus. Swayze je postal velika zvezda in v 90-ih letih posnel številne uspešnice (Duh, Peklenski val). Zadnji dve leti svojega življenja pa se je boril z rakom trebušne slinavke in mu septembra 2009 žal tudi podlegel.

Jennifer Grey ni naredila take kariere kot Swayze. Pred premiero filma, ki jo je dvignil med zvezde, je doživela hudo prometno nesrečo s takratnim partnerjem Matthewom Broderickom. Pozneje je trpela za depresijo in se umaknila iz javnega življenja. Tudi ona je zbolela za rakom, a ga je na srečo premagala.