Top 10 knjig za 30-letnice

Knjižne uspešnice, ki so kot naročene za ženske po 30 letu starosti.

V določenem življenjskem obdobju postanejo nekatere knjige pomembnejše od drugih. Trideseta so vsekakor ena večjih življenjskih prelomnic, ko se moramo v življenju soočiti z marsikatero krizo, pri tem pa nam lahko pomagajo tudi knjige. Naslednjih deset knjižnih uspešnic je zato kot naročenih za ženske po 30 letu starosti.

Nora Ephron: Moj vrat mi gre na živce

Priljubljena pisateljica Nora Ephron se prisrčno in brez dlake na jeziku loteva mnogih vprašanj, ki mučijo zrele ženske. O iskanju novega domovanja, o kozmetiki, o nočni mori pri nakupovanju ustrezne torbice in seveda o tem, da je ženski vrat eden bolj očitnih znakov staranja.

Audrey Niffenegger:  Žena popotnika v času

Clare in Henry sta se spoznala, ko je bila ona otrok, potem pa je Henryja srečevala in z njim živela pri njegovih različnih starostih. Henry ima namreč kronomotnjo, ki ga v trenutku odnese na potovanje v času. Izgine neznano kam in v neznani čas, od koder se vrača h Clare. Clare in Henry izmenoma pripovedujeta zgodbo, ki kaže globino njune zveze, njuno tenkočutnost, predanost, vse pa je zaokroženo z obilico romantike.

Richard Yates: Krožna cesta

Frank in April Wheeler sta navidez popoln par. Preselita se na vzhod Amerike, saj upata, da bosta lahko tam živela ustvarjalno, nekonvencionalno in uspešno. A selitev ne prepreči krvavih razjed v njunem zakonu. Frank se spreminja v povprečneža in prešuštnika, April pa v užaljeno in osamljeno ženo.

David Nicholls: En dan

Dvajset let. Dva človeka. Emma in Dexter se 15. julija 1988 srečata po podelitvi diplom. Med njima se stkejo vezi, a morata še tisti dan vsak svojo pot. Kje bosta na ta dan, en dan, naslednje leto? In na isti dan leto zatem? In kje na ta dan vsako leto, ki sledi? Ljubezenska zgodba, ki vam zleze pod kožo in vas popelje na popotovanje skozi življenje.

Ian McEwan: Pokora

13-letna Briony nekega poletnega dne z okna svoje sobe zagleda nenavaden prizor: njena sestra se je pred sinom domače služkinje na vrtu slekla, skočila v vodnjak in se kmalu vrnila na površje s predmetom, ki ga Briony iz svoje opazovalnice ni mogla videti. Dekletce sklene, da je videla nekaj zloveščega in da je mrkogledi fant njeno sestro prisilil v nekaj, česar ni hotela…

Gretchen Rubin: Načrt za srečo

Gretchen ni nesrečna: ima ljubečega moža, dva čudovita otroka in uspešno pisateljsko kariero. Pa vendar se ji zdi, da bi lahko bila srečnejša. To je povod za njen nenavaden projekt: eno leto življenja posvetiti temu, da na vseh področjih življenja poveča svojo srečo.

Erica Jong: Strah pred letenjem

Še pred Seksom v mestu je bil Strah pred letenjem, uspešnica Erice Jong, ki je s svojim iskrenim opisom poročene ženske v iskanju smisla življenja šokirala mnoge.

Gabriel Garcia Marguez: Ljubezen v času kolere

Florentino Ariza od rane mladosti do zavidljive starosti, ostaja zvest svoji nekdanji zaročenki Fermini Daze. Njegova ljubezen se ne omaja, niti ko se Fermina poroči z drugim. Vse, kar stori, pa dela z upanjem, da bo nekoč lahko uresničil svoje sanje. Roman o moškem in ženski, ki se neizmerno ljubita, a se ne moreta poročiti pri dvajsetih, ker sta premlada, vendar tudi ne pri osemdesetih, ker sta prestara.

Shonda Rhymes: A Year of Yeas

Ena najbolj vplivnih žensk Hollywooda (avtorica serije Talenti v belem) v svoji knjižni uspešnici pripoveduje o tem, kako je pregnala svoje strahove in spremenila življenje s tem, ko je stvarem pogumno rekla DA.

Sophia Amoruso: #Girlboss

Sophia Amoruso je uspešna poslovna ženska, ki je svojo zgodbo o uspehu opisala v knjižni uspešnici #Girlboss. V njej ponuja veliko koristnih poslovnih in življenjskih nasvetov o tem, kako uresničiti svoje sanje.

Foto: @theslowtraveller