To so najboljša leta za poroko

Znanost razkriva, kdaj imate največ možnosti za uspešen zakon.

Če razmišljate o poroki in ne želite, da bi se vaša pravljica končala z ločitvijo, potem vas zagotovo zanima, v katerem starostnem obdobju si je idealno obljubiti večno zvestobo. Znano je, da pari v zadnjih letih vse pozneje vstopajo v zakon (če sploh), a to še ne pomeni, da želite čakati predolgo z iskanjem osebe, s katero bi bili pripravljeni deliti svoje življenje. Tako vsaj kažejo rezultati raziskave Univerze v Utahu, ki so razkrili najboljša leta za poroko.

Šest let trajajoča študija je razkrila, da so najboljša leta za poroko med 28 in 32 letom življenja. Sociologi pravijo, da imajo mladoporočenci, ki dahnejo usodni »da« v tem starostnem obdobju največ možnosti za uspešen zakon. Podatki namreč kažejo, da se pari, ki so se poročili v najstniških letih, ločujejo pogosteje od tistih, ki so v zakonski stan stopili v poznih dvajsetih.

Pri parih, ki so se poročili pred 20-im letom starosti, je verjetnost za ločitev v prvih petih letih zakona kar 38-odstotna. Ta podatek ni presenetljiv, pravijo raziskovalci, saj večina mladih parov preprosto ni dovolj zrela in usposobljena, za tako veliko odgovornost. Za tiste, ki so si večno zvestobo obljubili v starosti 20 do 24 let, je verjetnost za razpad zveze 20-odstotna, za pare med 25 in 29 letom ta odstotek pade na 15, medtem ko je za tiste, ki so stopili pred oltar med 30 in 34 letom starosti, verjetnost za ločitev še za nekaj odstotnih točk manjša.

Zanimivo je, da se za pare, ki se poročijo po 32. letu starosti, odstotek možnosti za ločitev znova poveča. Sociologi ta podatek pripisujejo dejstvu, da je večina ljudi v teh letih že finančno samostojnih in v neuspešnem zakonu niso več pripravljeni vztrajati za vsako ceno.

Foto: @annaroussos