Teden otroka tokrat na temo “Prosti čas”

Kako pa vi preživljate skupni čas z otroci?

Letošnji Teden otroka® poteka od 1. do 7. oktobra, tokrat na temo kvalitetnega preživljanja prostega časa. Pomembno je, da se starši zavedamo kako dragocen in pomemben je. Tako za otroka, kot za celotno družino. To je tisti čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Se družijo s prijatelji in razvijajo svoje socialne kompetence, pridobivajo izkušnje iz sveta okoli njih med plezanjem po drevesih, na košarkarskih in nogometnih igriščih, pa tudi na sprehodu po gozdu ali bližnjem travniku.

»Že Konvencija o otrokovih pravicah priznava otrokom pravico do počitka in prostega časa. Pri ZPMS pa si želimo, da bi ta čas otroci preživeli aktivno, na zelenih površinah, svežem zraku, v družbi svojih vrstnikov. Zato letos v Tednu otroka otroke spodbujamo, da v prostem času počnejo kar jih veseli. Starše pa pozivamo, naj jih pri tem podprejo in spodbujajo,« je na novinarski konferenci uvodoma poudarila predsednica ZPMS Darja Groznik.

S tematiko prostega časa se je v času svojega predsednikovanja ZPMS ukvarjal tudi mag. Franc Hočevar, ki je predstavil delitev prostega časa »Prosti čas ima v svoji osnovi tri funkcije, in sicer počitek, zabava in razvoj osebnosti. Mladi pa se glede na preživljanje prostega časa delijo v dve skupini. Na tiste, ki so preobremenjeni z aktivnostmi in na tiste, ki se dolgočasijo in niso nikamor vključeni. To pomeni, da ne morejo v polnosti razvijate svojih, predvsem socialnih, kompetenc, kot tudi potencialov.«

Ti dve skupini zaznava tudi TOM telefon®, ki je splošni telefon za mlade in deluje v okviru ZPMS. Na podlagi analize klicev iz leta 2017 ugotavljajo, da je veliko tistih otrok, ki so preobremenjeni, vpisanih v obšolske aktivnosti na željo staršev in ne lastno. Sicer pa vedno večji del prostega časa mladi preživljajo za računalniki, tablicami in pametnimi telefoni. Čas namenjajo igranju spletnih igric, družabnim omrežjem, brskanju po internetu. Prednosti modernih informacijskih tehnologij in interneta, kot so hitrost, dostopnost informacij, sklepanje novih poznanstev, pa so hkrati tudi njegove slabosti. Otroke in mladostnike izpostavljajo številnim pastem virtualnega sveta. Najbolj prepoznavne so seksting, kraja identitete, zloraba zasebnih podatkov, neželeni spletni stiki, cyberbullying, izsiljevanje otrok in mladostnikov z njihovimi lastnimi intimnimi posnetki in druge. Spletno nasilje se pogosto začne v fizičnem svetu in nadaljuje v virtualnem ter obratno. Kljub temu, da so mladi navidezni eksperti uporabe spleta, je torej nujno ozaveščanje o varni in odgovorni rabi interneta in novih tehnologij.

Daleč od tehnologije pa so otroci na letovanjih v okviru ZPMS. Urška Vrtačnik, predsednica Nacionalnega odbora za prosti čas in letovanja pri ZPMS ugotavlja, da »če otroku ponudimo dovolj kvalitetnih aktivnosti, med katerimi lahko sam izbira, telefona in ostalih elektronskih naprav ne pogreša. Ugotavljamo namreč, da na letovanja pridejo zelo obremenjeni otroci, ki si res želijo počitka. Pomembno je tudi, da v času odraščanja preživijo čas stran od staršev, poiščejo svoje prijatelje, sprejemajo avtoriteto in navodila vzgojiteljev ter se naučijo sprejemanja kompromisov, ki so nujni pri življenju v skupini.«

Sogovorniki so si bili enotni, da bi moralo biti zagotovljenih več kvalitetnih, brezplačnih prostočasnih dejavnosti, dostopnih vsem otrokom.

V sklopu Tedna otroka® zveze in društva prijateljev mladine organizirajo različne prostočasne in razvedrilne programe za otroke. ki potekajo v vseh večjih krajih po Sloveniji. Več o samem programu si lahko preberete TUKAJ.