Ženska lastnost, ki moške spravlja ob pamet

Zdaj je tudi znanstveno dokazano, kar smo v resnici že dolgo vedeli.

Nobena skrivnost ni, da se številni moški težko soočajo z nekaterimi ženskimi lastnostmi. Kolikokrat ste denimo že slišali, da se moški bojijo pametnih žensk? Da ne gre le še za en stereotip v odnosih med spoloma, je zdaj potrdila tudi raziskava univerze v Varšavi. Tamkajšnji strokovnjaki so podrobno preučili eksperiment Univerze Columbia, v katerem je 500 sodelujočih sodelovalo v t.i. hitrih zmenkih. Po vsakem zmenku so morali udeleženci študije oceniti zunanji videz in inteligenco osebe, s katero so se pogovarjali ter na koncu napisati, ali bi s to osebo znova šli na zmenek.

Analiza eksperimenta je pokazala, da bi moški udeleženci na drugi zmenek raje odšli z žensko, ki jim je fizično privlačna, kot pa s tisto, ki so jo ocenili kot zelo inteligentno.

Po drugi strani je študija razkrila, da ženske v enaki meri cenijo tako izgled kot inteligenco, vendar pa bi na drugi zmenek raje šle z moškim, ki ga imajo za pametnega, pri čemer njegov zunanji videz niso ocenile z najvišjo oceno.

Strokovnjaki imajo na vprašanje, zakaj se moški v resnici bojijo pametnih žensk, precej enostaven odgovor – ko moški primerjajo lastno inteligenco z žensko, se počutijo negotove. »Moške manj privlačijo ženske, ki so boljše od njih, kar je posledica njihovega trenutnega dojemanja samega sebe. Kadar ocenijo, da jih ženska prekaša, se počutijo manj možate,« je povedal profesor Adam Karbowski.

Foto: @eleanorpendleton