Taki moški so redki, a najboljši v zvezah

Raziskava odkrila tip moškega, ki je predpogoj za srečno zvezo.

Dr. John Gottman je ameriški psiholog, ki že več kot 40 let deluje kot partnerski terapevt. Sam pravi, da že po petih minutah, preživetih s parom ve, ali bosta ostala skupaj ali ne. Ko je v okviru večletne raziskave spremljal 130 poročenih parov je »odkril« tip moškega, ki odlično deluje v partnerski zvezi. Gre za čustveno inteligentne moške, ki so predpogoj za uspešen odnos.

Po Gottmanu je namreč kar 81 odstotkov zvez obsojenih na neuspeh zato, ker se moški niso pripravljeni prilagoditi ženskim občutkom in se prepustiti vplivu nežnejšega spola. Moški, ki mora imeti vedno prav in preprosto ni pripravljen prisluhniti svoji partnerki, je po mnenju terapevta najslabša možna izbira za srečno in dolgotrajno razmerje.

Gottman pravi, da 65 odstotkov vseh moških zgolj priliva ogenj na prepir, namesto da bi iskali rešitev za težave. V njegovi raziskavi se je tako zgolj 35 odstotkov moških izkazalo za čustveno inteligentne. Znani psiholog to dejstvo pripisuje načinu vzgoje v otroštvu. Z deklicami se starši namreč pogosteje odkrito pogovarjajo o njihovih čustvih. Na ta način se deklice naučijo soočati s problemi, se odkrito pogovarjati o težavah, prav tako pa so se pripravljene tudi prilagoditi rešitvam, ki jih ponudi partner. Obratno se to zgodi le redko.

Čustveno neinteligentni moški se pogosto upirajo ženskemu vplivu, ker jih je strah, da bodo s tem izgubili svojo moškost. Čustveno inteligentni moški pa se po drugi strani znajo prilagoditi velikokrat precej zapletenemu svetu ženskih čustev. Čeprav žensk morda ne razumejo vedno povsem dobro, pa so kljub temu pripravljeni delati na sebi in se spremeniti v imenu ljubezni.

Foto: stocksnap