12 stvari, ki jih pozabimo opraviti pred dopustom

Da boste na vaš sanjski dopust odšli dobro pripravljeni in brez skrbi.

Pred težko pričakovanim odhodom na zaslužen oddih nas običajno čaka cela vrsta opravkov in kaj hitro se zgodi, da na kakšno pomembno stvar preprosto pozabimo in to potem obžalujemo. Da vam pozabljivost ne bi po nepotrebnem pokvarila vaših sanjskih počitnic, si oglejte seznam 12 stvari, ki jih ljudje pred odhodom z doma pogosto pozabimo opraviti. Tako se boste na vašo naslednjo avanturo odpravili dobro pripravljeni in predvsem brez skrbi!

1. Preden odpotujete, poskrbite, da bodo vaši računi plačani. Verjetno je zadnje, kar si želite ob vrnitvi domov s čudovitega dopusta, soočenje z goro neplačanih računov in zamudnih obresti.

2. Preglejte denarnico in odstranite reči, ki jih na potovanju ne boste potrebovali. Sem sodijo morebitne tuje valute s preteklega potovanja, dodatne kreditne kartice in različne kartice za popuste, ki ne veljajo v drugih državah.

3. Naredite kopije pomembnih dokumentov. Poskrbite, da boste imeli s seboj kopije potnega lista in kreditnih kartic, za primer, če jih boste na potovanju izgubili.

4. Preverite svoj koledar. Prepričajte se, da v času dopusta na urniku nimate načrtovanih nikakršnih pomembnejših delovnih in ostalih obveznosti. Odpovejte oziroma prerazporedite jih, še preden odidete na pot.

5. Izklopite in izključite. Ne pozabite izklopiti elektronskih naprav v hiši oziroma stanovanju. Tako boste prihranili energijo in denar.

6. Nastavite samodejno odgovarjanje na e-poštna sporočila. Ko ne uporabljate računalnika in ne preverjate elektronskih sporočil, lahko nastavite program tako, da pošlje samodejni odgovor nekaterim ali vsem osebam, ki pošljejo sporočilo. Tako bodo vedeli, da ste odsotni.

7. Naredite seznam nujnih reči, ki jih morate vzeti na pot in ga pred odhodom dvakrat preverite. Zapišite vse od dokumentov, denarja, vozovnic, morebitnih zdravil, oblačil, načrta potovanja, rezervacij do nujnih telefonskih številk ter polnilcev za mobilne telefone in tablice.

8. Očistite hladilnik in odnesite smeti. Poskrbite, da vas ob prihodu domov v hladilniku ne pričakal neprijeten vonj živil, ki jim je že zdavnaj potekel rok uporabe. Izpraznite tudi koš za smeti, tako da bo vaš dom ob prihodu deloval sveže in čisto.

9. Ne pozabite na knjige, revije in prigrizke. Ne zapravljajte po nepotrebnem denarja za nakup teh stvari na letališču. Še posebej prav vam bodo prišle v primeru nepredvidenih zamud.

10. Operite rjuhe in perilo. Pred odhodom na počitnice pogosto pozabimo oprati umazano posteljnino, a se je vredno potruditi. Pomislite samo, kako lepo se je ob prihodu domov  zlekniti na čisto posteljo in odpočiti noge od napornega potovanja.

11. Ne pozabite spakirati polnilnike in napolniti vse elektronske naprave. V naglici pogosto pozabimo polnilnike doma, tako da smo primorani na potovanju kupiti nove. Ne pozabite na polnilec in še pred odhodom napolnite elektroniko, tako da bo zdržala do prihoda v hotel ali apartma.

12. Vse stekleničke s tekočinami spravite v plastične vrečke. Tako boste v primeru razlitja preprečili stik z oblačili. Če potujete z letalom, ne pozabite na omejitve nošenja tekočin na letalo. V svoji ročni prtljagi lahko namreč prenašate le majhne količine tekočin, ki morajo biti hranjene v posamičnih posodah z največjo prostornino sto mililitrov. Te posode morate zapakirati v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti in katere prostornina pri enem potniku ni večja od enega litra.

Foto: Shutterstock/Thinkstock