Stanovanje navdušene motoristke v Šiški

Robustno, a hkrati čutno urejeno stanovanje ženske, ki ne mara povprečnosti.

Stanovanje zaprisežene motoristke, ki je s svojim jeklenim konjičkom na dveh kolesih prepotovala ves svet, na vsakem koraku odraža njen karakter in življenjski slog. RIBA arhitekti so na željo lastnice, ki ne mara povprečnosti, 73 kvadratov veliko stanovanje sredi Ljubljane preuredili v robusten, a hkrati čuten prostor, ki spominja na cesto.

Kuhinjo, predsobo in dnevno sobo so s preureditvijo združili. Predsoba je tako postala svetlejša, kuhinja pa se lepo povezuje z jedilnico in dnevno sobo. Med kuhinjo in vhodom je odprtina, ki omogoča ob vstopu v stanovanje neposreden pogled skozi kuhinjsko okno. Ob strani v dnevni sobi je umeščena predelna stena z vgrajenimi knjižnimi policami, ki segajo od tal do stropa. Postavili so tudi novo betonsko klop oziroma polico na križnih nogah.

Da stanovanje zaradi betonskega stropa ne bi delovalo preveč industrijsko in robato, so za kontrast pridali toplejše materiale. Oljena hrastova talna obloga tako v kombinaciji z bogatimi zavesami in ostalimi lesenimi detajli poskrbi za udobje in toplino osrednjega bivalnega prostora. Ploščice nad kuhinjskim pultom nadomešča črna strešna zaščita, ki s svojimi zaobljenimi robovi vnaša ženstvenost.

Lastničin karakter se kaže tudi v številnih drobnih in drznih detajlih. Tak primer so denimo črne kuhinjske omarice, ki imajo namesto običajnih ročajev, kar grobo vrv. Podobno je tudi z obešalnikom v predsobi, ki je narejen iz olupljenega in posušenega manjšega drevesa. Lastnica je ohranila tudi vso staro pohištvo.

Foto: Janez Marolt