Stanovanje mladega para v centru Ljubljane

Lepo prenovljena mansarda staromeščanske hiše.

V prenovljeni mansardi staromeščanske hiše v centru Ljubljane je nastalo prikupno dvoetažno stanovanje. Namenjeno je mlademu paru, ki si je zaželel sodoben, funkcionalen in dobro izkoriščen prostor. V arhitekturnem studiu Projektarna so zato zasnovali enovite, odprte prostore, brez nepotrebnih pregrad, ki maksimalno izkoriščajo naravno svetlobo.

Kuhinja, jedilnica ter dnevna soba z delovnim kotičkom tako tvorijo enoten prostor, ki je od spalnice ločen s kopalnico. Srce stanovanja predstavlja dvovišinska jedilnica z raztegljivo mizo, ki postane idealen prostor za druženje. V galerijskem delu se nahaja še dodatna kopalnica ter manjša večnamenska soba, ki se lahko spremeni v sobo za goste, dodaten delovni prostor ali manjšo otroško sobo.

Zaradi čim boljše izkoriščenosti prostora so vzdolž vseh niš, ob stenah sob in hodnikov nameščene po meri izdelane omare, kot garderobna omara pa je izkoriščen tudi prostor pod stopnicami.

Poleg oblikovanja pohištva se minimalistični pristop kaže tudi pri materialih in barvah. V vseh prostorih prevladujeta bela in siva barva, pomembno vlogo pa igra še hrastov les. Masiven hrastov parket tako poskrbi za pridih starega, pohištvo iz krtačenega hrastovega lesa pa daje pridih sodobnega.

Foto: Boštjan Tacol