Mistični otoček, ki osuplja svet

Do čarobnega otočka Mont Saint Michel lahko pridete tudi peš. Če si upate.

Na slikovitem otočku Mont Saint Michel, ki leži v zalivu na meji med Normandijo in Bretanjo, se zdi, da je resničnost še lepša od domišljije. Ta nenavaden otok si je zaradi izjemne lokacije in arhitekture prislužil umestitev na seznam Unescove kulturne dediščine. Konice gotskih cerkvenih stavb in stolpov se v tej srednjeveški vasici vzpenjajo proti nebu in se zrcalijo na morski gladini ter tako ustvarjajo mističen pridih, ki ga ne zmotijo niti restavracije ter trgovinice s spominki ob vznožju otočka.

Poleg svoje magične lepote je ta kraj edinstven še po enem fenomenu. Zaliv Mont Saint Michel ima namreč najvišjo plimo v Evropi, ki dosega kar 15 metrov. Plima, ki je najvišja ob polni luni, prihiti izjemno hitro in otok ostane povezan s kopnim le z ozkim nasipom. Ko se morje umakne je tako vzpetina na kopnem in do nje lahko pridete tudi peš, ob plimi pa se znova spremeni v otok. Osupljiv fenomen pa ni tako nedolžen za obiskovalce, saj je otok ponekod obdan z živim peskom, zato pešačenje v času oseke turistom odsvetujejo.

Prihod plime je sicer najbolj spektakularno opazovati z vrha otočka, kjer se nahaja samostan do katerega vodi 900 stopnic. Pisatelj Victor Hugo je nekoč dejal, da je Mont Saint Michel za Francijo to, kar so piramide za Egipt in ni se zmotil.

Foto: Getty/Corbis