Sodobna enodružinska hiša M v okolici Kočevja

Sanjska vila, ki bi se je razveselil še kočevski medved.

Enodružinska vila M stoji v okolici Kočevja, kjer prevladuje tipična slovenska krajina, zato so v arhitekturnem biroju SoNo arhitekti pri oblikovanju izhajali iz tipičnih arhitekturnih elementov, kjer predvsem prevladuje dvokapnica. Tako je 290 kvadratnih metrov velika vila sestavljena iz treh lamel – dvokapnic, ki z zamikanjem tvorijo izredno razgiban tloris, ki je prilagojen življenju in potrebam sodobne družine, kajti zagotavlja ji najvišjo mero udobja in kvalitetnega bivanja.

Poenotena fasada ter kritine lamel poudarjajo razgibanost volumnov s kombinacijo temnih in svetlih odtenkov kot tudi z uporabo samih materialov – kombinacija lesenih panelov ter vlakno cementnih plošč. Temno svetli kontrast fasade lepo dopolnjuje sosednji nasad brez, kot tudi sama okoliška gozdna pokrajina.

Barvni kontrast v notranjosti ni tako močan kot zunaj – prevladujejo naravni odtenki in vzorci lesa ter belih zidnih površin. Prevladujoči element je skrbno zasnovano osrednje stopnišče, ki predstavlja srce stavbe.

Vse tri lamele so v pritličju povezane in skupaj tvorijo velik osrednji prostor, v katerem so kuhinja, jedilnica in dnevna soba. V tloris bivalnega dela se skozi velike steklene površine zajeda tudi terasa, ki prostore poveže z naravo in gozdom. V nadstropju osrednje lamele so spalni prostori.

Končni rezultat predstavlja sanjsko hišo za samega naročnika kot tudi kvalitetno dopolnitev slovenske stanovanjske topografije.

Foto: Žiga Lovšin