Slastna schakschuka ali jajca na izraelski način

Jed polnega okusa za katerikoli obrok v dnevu.

Slavno izraelsko schakschuko lahko pripravite tako za zajtrk, kosilo ali večerjo. Dejstvo je, da vam bodo njeni okusi vedno pobožali želodec in vas navdušili s polnostjo okusov.

V zadnjem času smo priča pogostemu pojavljanju privlačne jedi, ki nas ne pritegno zgolj z izgledom, temveč tudi z imenom.

Schakschuka
je ena izmed tradicionalnih izraelskih dobrot, ki jo običajno pripravijo za bogat in hranljiv zajtrk, a menimo, da se odlično poda tudi za kosilo v kombinaciji z bogato solato ali za zgodnjo večerjo. Kljub ”eksotičnemu” imenu je govora o sila preprosti jedi, ki bo nahranila še tako izbirčne jedce, ki niso navdušeni nad eksperimentiranjem s tujimi kuhinjami.

V nadaljevanju preberite recept za predlog hitrega in zdravega kosila med tednom, ko vam zmanjkuje časa, ali pa si schakschuko pripravite za toplo nedeljsko večerjo.

Sestavine za 2 porciji:

2 majhni konzervi paradižnikov
1 rdeča okrogla paprika
4 jajca
1 manjša čebula
2 stroka česna
olivno olje
1 žlička kumine
1 žlička sladke paprike v prahu
sol in poper po okusu
sveža bazilika ali koriander

Priprava:

Za pripravo izraelske schakschuke uporabite ponev, ki jo lahko prenesete v pečico. V kolikor je nimate, pripravite posodo za lazanjo, ki jo predhodno postavite v pečico in pustite, da se greje na 200 stopinj.

Dno ponve namastite z olivnim oljem, dodajte narezane koščke čebule, česen, drobno narezano papriko, kumino in mleto papriko. Pustite, da se praži 10 – 15 min, nato dodajte koščke paradižnika, začinite po želji. Kuhajte na nizkem ognju, dokler voda popolnoma ne izpari. Ko je omaka gotova, jo prelijte v zagreto posodo ter naredite 4 rahle vdolbine. V vsako vdolbino (krog) razbijte po eno jajce. Jajca posolite, dodajte poper in pecite v zagreti pečici na 200 stopinj še 8 minut. Ko je gotovo, okrasite z svežo baziliko ali koriandrom.


Vir: Kuzivancija.com