Skrivnosti uspeha 6 supermodelov

Karierni nasveti manekenk, ki so v poslovnem svetu vsaj tako uspešne kot na modnih pistah.

Manekenstvo je nepredvidljiv posel. Danes si na vrhu, že jutri pa se lahko na tvojem mestu znajde novo “it” dekle tega trenutka.

Toda obstaja peščica top modelov, ki jim je manekenska kariera služila zgolj kot dobra odskočna deska za uspešno nadaljevanje kariere. V nadaljevanju vam predstavljamo šest supermodelov, ki se v poslovnem svetu znajdejo vsaj tako dobro kot na modnih pistah in so pravi dokaz, da za pravi uspeh v življenju ni dovolj le lep obraz in “ubijalsko” telo.

1. Gisele Bündchen

Brazilska supermanekenka Gisele Bündchen je lani zaslužila 44 milijonov dolarjev, kar jo uvršča na sam vrh najbolje plačanih modelov na svetu. Ni slabo za lepotico, ki je pri 14-ih letih pustila šolo in se odpravila v svet s trebuhom za kruhom. S svojo linijo obutve in ekološke kozmetike je z leti zgradila pravo bogastvo.

Njen nasvet: Trdo delo in pridobivanje novih izkušenj v poslovnem svetu sta njen recept za uspeh. Kljub pomanjkanju formalne izobrazbe je Gisele potrebno znanje pridobila z delom. “Vse kar ima v življenju neko vrednost, ima tudi svojo ceno. Smisel življenja je v nenehnih izzivih, saj ob njih rastemo kot osebe,” pravi Gisele.

2. Elle Macpherson

54-letna avstralska lepotica je svoj imperij ustvarila z linijo spodnjega perila in kozmetike. “Pomembno je imeti pogum, da sploh poskusiš. Uspeh se rodi iz strasti do tega, kar rad počneš in ne od razmišljanja v stilu ‘kako bom prišla do veliko denarja?’. Naj vas pri delu vodi srce in ne zgolj želja po zaslužku,” pravi Macpherson.

Njen nasvet: Denar ne sme biti glavna motivacija pri delu. Resničen uspeh se rodi iz strasti in pristnosti – to sta dve kvaliteti, ki človeku prineseta odličnost.

3. Heidi Klum

Ko je Heidi Klum po 13-ih letih sprehajanja po modnih pistah pustila manekensko kariero, je bila po lastnih besedah zelo prestrašena, toda tega javnosti ni pokazala. “Ko se odpraviš na prvi poslovni sestanek moraš gledati ljudem v oči in izžarevati samozavest in pri tem ne pomešati samozavesti z aroganco. Zelo narobe je misliti, da vse veš,” pravi Heidi.

Njen nasvet: Najdite ravnotežje med samozavestjo in integriteto. Bodite nenehno odprti za nove ideje in konstruktivno kritiko.

4. Tyra Banks

44-letna manekenka in TV-voditeljica Tyra Banks, je preskok iz manekenske kariere v podjetništvo storila brez večjih pretresov. Pri tem se drži pravila, da o novem projektu razmišlja še preden začne trenutni usihati.

Njen nasvet: Bodite vedno na preži za novimi priložnostmi in naj vas ne bo strah narediti koraka v neznano. Tyra uporablja tudi poseben trik pri poslovnih srečanjih. Če imate težave z gledanjem sogovornika v oči, pogled usmerite v njegovo čelo. Na ta način boste ostali zbrani in osredotočeni na temo pogovora.

5. Kendall Jenner

Kendall Jenner je leta 2015 postala najmlajše ime na Forbesovi listi najbolje plačani modelov. Članica klana Jenner-Kardashian zasluži 2 milijona dolarjev letno zgolj s svojo mobilno aplikacijo. Kljub njeni ambicioznosti in tekmovalnosti, pa skuša ostati z nogami trdno na tleh: “Starši so me naučili, da je etika pri poslu ključ do uspeha,” pravi Kendall.

Njen nasvet: Odkrijete svoj talent in ga razvijajte. Poiščite nove poslovne priložnosti na področjih, ki so še neraziskana. Kendal Jenner je svoje bogastvo zgradila zlasti s pomočjo uporabe družbenih omrežij.

6. Kate Moss

Kate Moss je najbogatejša britanska supermanekenka. “Ljudje mislijo, da je lep obraz dovolj za uspeh, toda v resnici moraš biti vedno korak pred drugimi, da lahko ostaneš v igri,” pravi Kate. Svojo manekensko kariero je v zadnjem obdobju uspešno zamenjala z novim poslovnim izzivom, saj se je lotila notranjega oblikovanja.

Njen nasvet: Bodite vedno korak pred drugimi. Uspešni ljudje dosežejo svoj cilj in nato letvico vedno postavijo še malo višje. Moss je tudi na vrhuncu svoje kariere vedno razmišljala o naslednjem koraku. “Ko se začneš počutiti udobno, je čas za načrtovanje novih ciljev,” pravi.

Foto: Vogue/Marie Claire