Skandinavski pridih stanovanja v Mostecu

Pastelne barve, les in baker v svetlem in udobnem prostoru.

V večstanovanjski stavbi v ljub­ljanski soseski Mostec se nahaja 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki so ga v biroju Detajl in celota prenovili v svetel, prijeten in uporaben prostor. Uporabili so zamolkle pastelne odtenke, od pepelnato sive do nežno modre ter pudraste barve, les in baker. Na posameznih pohištvenih kosih in dodatkih so oblikovali geometrijske vzorce, ki ustvarjajo pridih priljubljenega skandinavskega oblikovanja.

Steklena drsna vrata ločujejo predsobo in dnevno sobo. Osrednji element v dnevnem prostoru je pohištveni kubus, ki zajema visoki del kuhinje in jedilniško omaro.

Poseben pečat dajejo stanovanju unikatni kosi pohištva, zanimive klubske mizice, potiski na pohištvu v dnevni sobi in kopalnici ter ogromne grafike v osrednjem prostoru. Za dovolj shranjevalnih površin poskrbijo velike omare od tal do stropa, ki so v barvi sten in na ta način  očem navidezno skrite.

Tla in del sten v kopalnici ter stranišču krasi keramika, ki posnema vzorec lesa. Za poseben okrasni element poskrbi pas keramike s črtami v obliki ribje kosti, ki spominja na preprogo.

Za toplino in udobno počutje poskrbijo tudi svetila, ki odsevajo umirjeno svetlobo. Poglede v stanovanju privabljajo zlasti tri viseče bakrene svetilke oblikovalca Toma Dixona, ki dajejo občutek razkošja. Dve visita nad jedilno mizo, ena manjša pa v kopalnici.

Foto: Blaž Zupančič