Romantično mesto, kjer je pivo cenejše od vode

Spoznajte eno najlepših prestolnic Evrope, ki je v adventnem času še posebej čarobna.

Zlata Praga velja za enega najlepših in čarobnih evropskih mest. Če se sprašujete kdaj je najboljši čas za obisk starega mesta ob reki Vltavi, potem je odgovor zelo preprost – vedno! Romantična češka prestolnica spomladi zacveti skupaj z naravo, jeseni je odeta v čudovite barve, naravnost čarobna pa je v adventnem času, ko se ulice odenejo v pisane lučke in na vseh glavnih trgih potekajo božični sejmi, kjer vas pričakajo nepogrešljive pečenice, topel čaj, kuhano vino, medica pa tudi edinstveno kuhano pivo.

Kozmopolitanska Praga je prava turistična meka, ki jo morate doživeti vsaj enkrat v življenju. Mesto slovi po osupljivi arhitekturi, bogati kulturi s številnimi muzeji, spomeniki in umetniškimi galerijami, a tudi po šik restavracijah in seveda najboljšem pivu daleč naokoli. Za ljubitelje kulture so tukaj muzeji vseh vrst. Najbolj zanimiv pa je zagotovo muzej erotike, ki s svojimi eksponati slavi erotiko in seksualnost skozi zgodovino človeštva.

Praški grad je najbolj priljubljena znamenitost mesta. Gre za največji srednjeveški grad na svetu, ki je osupljiva kombinacija različnih arhitekturnih stilov. Obiščite ga v mraku, saj takrat zasije v vsej svoji romantiki, pa tudi gneči turistov se boste takrat izognili. Ena najbolj obiskanih točk je tudi Karlov most, ki ga krasi 30 baročnih kipov in je poleg turistov tudi priljubljeno zbirališče umetnikov ter zabavljačev vseh vrst.

Staro mesto je najstarejši del Prage z znamenitim trgom s cerkvijo Naše gospe pred Tynom ter mestno hišo, na kateri je znamenita, več kot 600 let stara astronomska ura. Čudovit mestni trg decembra napolnijo stojnice iz katerih se širijo opojne vonjave kulinarični dobrot.

Da bi doživeli pravi duh Prage, je obvezen obisk kakšne izmed številnih čeških pivnic. Praga med drugim namreč velja tudi za prestolnico piva in pravijo, da je tam pivo cenejše od vode. Poleg domačega hmeljskega napitka, vam bodo postregli tudi z imenitnimi prigrizki. Najbolj znan je »nakládaný Hermelin«, posebna vrsta sira, ki se odlično poda k pivu.

Na praškem božičnem sejmu pa poleg lokalnih specialitet ne manjka vplivov kuhinj ostalih držav, od nemških klobas do madžarskega peciva, italijanskih testenin, pa vse do balkanskih specialitet z jedmi na žaru.

Foto: Shutterstock/Mandarin Oriental Hotel/Buddha Bar Hotel