Romantični filmi, ki so nas navdušili v 2016

10 filmov, ki so zaigrali na vsa naša čustva.

Leto 2016 je ponudilo pestro izbiro izvrstnih filmov. Nekaj najboljših med njimi sodi v priljubljeni žanr romantičnih dram in komedij, ki so nas na trenutke pošteno nasmejale, spet drugič pa zaigrale na naša čustva in nas ganile do solz. Tukaj je naš izbor desetih naj romantičnih filmov leta, ki se nezadržno poslavlja.

1. Dežela La La (La La Land)

Dežela La La je eden najbolj opevanih filmov leta 2016, ki si je prislužil največ nominacij za zlate globuse in je na dobri poti, da osvoji tudi oskarja za najboljši film. Romantična glasbena drama o dveh umetnikih (Ryan Gosling in Emma Stone), ki skušata uspeti v Los Angelesu, navdušuje tako kritike kot občinstvo.

2. Carol

Premožna in zapeljiva Carol (Cate Blanchet) živi v zakonu brez ljubezni. Nekega dne spozna Thereso (Rooney Mara), blagajničarko v newyorški veleblagovnici, ki sanja o lepšem življenju. Med njima se rodi ljubezen, toda Carolin ljubosumni mož ne prenese ponižanja in v čustveno izsiljevanje vplete njuno hčerko. Trpka zgodba iz 50-tih let prejšnjega stoletja o neizbežni ljubezni, soočeni s predsodki.

3. Already Tomorrow in Hong Kong

Rubie (Jamie Chang) je Američanka kitajskega porekla, ki se odpravi na službeno pot v Hong Kong. Tam spozna Američana Josha (Bryan Greenberg), ki ji razkaže nočni utrip megalomanskega mesta. Izvrstna romantična drama z glavnima igralcema, ki sta par tudi v resničnem življenju, nam pokaže, kaj se zgodi, ko spoznamo pravo osebo ob nepravem času.

4. Loving

Biografska romantična drama spremlja zgodbo rasno mešanega ameriškega para iz 60 let minulega stoletja. Richard in Mildred Loving se poročita, potem pa naslednjih devet let bijeta bitko na sodišču. Vse kar želita doseči je zgolj pravica do mirnega družinskega življenja v domačem kraju. Rahločutna oda ljubezni, ki se vselej rodi enaka.

5. Maggie ima načrt (Maggie’s Plan)

Mlada Newyorčanka Maggie (Greta Gerwig) je že skoraj obupala nad ljubeznijo, ko ji pot prekriža šarmantni John (Ethan Hawke). Ker njegov zakon z inteligentno, toda zelo zahtevno profesorico (Julianne Moore), poka po šivih, gre Maggie v akcijo in Johna zapelje. Dve leti pozneje razočarana Maggie ugotavlja, da John morda vendarle ni tako popolna partija, kot se je sprva zdelo. Netipična romantična komedija, ki pokaže, kaj se zgodi po »happy endu«.

6. Ob tebi (Me Before You)

Čustvena zgodba, posneta po knjižni uspešnici Jojo Moyes, sledi prikupni, toda vedno malce raztreseni in naivni Lou, ki mora obrniti nov list v svojem življenju. Ko začne skrbeti za mladega premožnega bankirja Willa, ki je povsem hrom, se med njima spletejo nepričakovana romantična čustva.

7. Luč sredi morja (The Light Between Oceans)

Čustvena drama o razburkanem odnosu zakonskega para na avstralski obali. Po tragičnem splavu se Isabele (Alicia Vikander) poloti depresija, dokler nekega dne v nasedlem čolnu ne najde neznanega dojenčka. Isabele moža Toma (Michael Fassbender) prepriča, da punčko obdržita in nikomur ne izdata resnice o njenem poreklu. Toda leta družinske sreče prekine srečanje z obupano Hannah, ki je na morju izgubila moža in hčerko.

8. Dojenček Bridget Jones (Bridget Jones’s Baby)

Bridget Jones (Renée Zellweger) se je vrnila v velikem slogu! Pet let je minilo, odkar sta se z Markom (Colin Firth) razšla in ko Bridget spozna privlačnega Američana Jacka (Patrick Dempsey),  njeno ljubezensko življenje znova vzcveti. Toda Bridget v presenetljivem preobratu kmalu ugotovi, da je noseča, ne ve pa, kdo je oče njenega otroka – Mark ali Jack?

9. Touched With Fire

Pesnika z bipolarno motnjo (Katie Holmes in Luke Kirby) se spoznata v psihiatrični bolnišnici. Njuna medsebojna privlačnost je tako močna, da njuna duševna bolezen dobi povsem nove dimenzije. Ljubimca sta na koncu prisiljena izbrati med duševnim zdravjem in ljubeznijo.

10. Ljubezen in prijateljstvo (Love & Friendship)

Da bi razpihala govorice, ki se o njej širijo v visokih krogih, lepa vdova in prefrigana spogledljivka lady Susan (Kate Beckinsale) obišče družino svojega pokojnega moža. Bivanje na njihovem posestvu mimogrede izkoristi še za lov na snubce zase in za svojo sramežljivo hčer. Nabrita zgodovinska komedija, posneta po romanu Jane Austen, je ena najbolj spretnih adaptacij vseh časov.

Foto: Lionsgate