Romantični filmi, ki nas popeljejo v Pariz

Filmska romantika v mestu ljubezni.

Pariz je brez dvoma eno najlepših mest na svetu, ki je že od nekdaj neizčrpen vir navdiha številnim umetnikom, tudi filmarjem. Le kje bi lahko našli lepšo kuliso za snemanje romantične zgodbe, če ne v mesto ob Seni, ki vzdevka mesto ljubezni, ni dobilo kar tako. Naslednjih deset romantičnih filmov, posnetih v Parizu, je pravi dokaz za to.

1. Pred mrakom (Before Sunset, 2004)

Ko sta se prvič srečala v Evropi, sta imela Američan Jesse (Ethan Hawke) in Francozinja Celine (Julie Delpy) le nekaj ur časa, da sta se bolje spoznala. In tiste ure so za vedno spremenile njuno življenje. Devet let kasneje se ponovno srečata v Parizu in preostane jima samo eno popoldne, da se odločita, ali jima je usojeno ostati skupaj.

2. Polnoč v Parizu (Midnight in Paris, 2011)

Polnoč v Parizu je Allenovo ljubezensko posvetilo mestu luči. Romantična komedija z zvezdniško igralsko zasedbo, ki čudovite posnetke francoske prestolnice, prepreta z zgodbami glavnih junakov, ki iščejo pravo ljubezen.

3. Dva dni v Parizu (2 Days in Paris, 2007)

Marion (Julie Delpy) in Jack (Adam Goldberg) sta dokaz, da ljubezen celo v Parizu ni enostavna reč.

4. Pariz, ljubezen moja (Paris, Je t’aime, 2006)

Omnibus, sestavljen iz serije intimnih ljubezenskih zgodb (tako srečnih kot srce parajočih) iz različnih predmestij Pariza.

5. Julie & Julia (2009)

Ko govorimo o Parizu, potem ne moremo mimo Eifflovega stolpa, romantike ter hrane. In film Julie & Julia, z Meryl Streep in Amy Adams v glavnih vlogah ima vse našteto. Film o ljubezni, zakonskem življenju in o tem, kako spremeniš svoje življenje, je začinjen z nekaj čudovitimi posnetki mesta ob Seni.

6. Amélie (Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain, 2002)

Le redki francoski filmi so pustili takšen pečat kot Amélie, ki je pravo utelešenje pariških kapric na velikem platnu. Še namig: ko boste obiskali Pariz, obiščite kanal sv. Martin in poskusite preskakovati kamne kot gospodična Poulain.

7. Sanjači (The Dreamers, 2003)

Film Bernarda Bertoluccija se dogaja leta 1968, v času študentskih nemirov v Parizu in med drugim vključuje veliko seksa, romance, nekaj izgredov in tek skozi sloviti muzej Louvre.

8. Moulin Rouge (2001)

Moulin Rouge slavi resnico, lepoto, svobodo, predvsem pa ljubezen. Bleščavo posvetilo razvpitemu pariškemu nočnemu klubu in mestu samemu je paša za oči in balzam za ušesa. Nicole Kidman in Ewan McGregor pa sta češnja na torti.

9. Pozabi Pariz (Forget Paris, 1995)

Ko košarkarski sodnik Mickey (Billy Crystal)  v Parizu spozna Ellen (Debra Winger), se zaljubi na prvi pogled in njegovega samskega življenja je konec. Ko se strast nekoliko poleže, pa se novi par sprašuje, kako naj obdrži zvezo sredi vsakdanjih obveznosti. Odlična romantična komedija o tem, kaj se zgodi, ko se končajo medeni tedni in začne resnični zakon.

10. Francoski poljub (French Kiss, 1995)

Kate (Meg Ryan) je odločena, da bo svojega odtujenega zaročenca pridobila nazaj, zato odleti v Pariz. Toda na letalu spozna nadležnega francoskega lopova Luca (Kevin Kline), ki skuša v njeni torbici pretihotapiti ukradeno ogrlico. Zabavna romantična komedija, ki poleg ljubezenskih peripetij pričara tudi nekaj čudovitih posnetkov Pariza.