Romantični filmi, ki nas popeljejo na grške otoke

Slikovita Grčija je bila popolna kulisa nekaterim nepozabnim ljubezenskim zgodbam.

Grčija je dežela sonca, morja, prelepih plaž in bogate zgodovine. Slikoviti grški otoki so bili že od nekdaj tudi navdih za filmske ustvarjalce in so služili kot popolna kulisa nekaterim največjim hollywoodskim uspešnicam. Mi smo izbrali nekaj najboljših romantičnih filmov, ki jih poleg nepozabne ljubezenske zgodbe, zaznamujejo tudi idilični prizori z grških otokov.

Mamma Mia (2008)

Znameniti muzikal, ki se odvrti ob zvokih uspešnic zasedbe Abba, se odvija na idiličnem grškem otoku Skopelos. Sophie (Amanda Seyfried) ne ve, kdo je njen oče, zato vabila na poroko pošlje trem moškim, maminim (Meryl Streep) nekdanjim ljubimcem. Na odročen otoček prispejo trije moški in začne se obujanje spominov, iskanje resnice in prave ljubezni.

Pred polnočjo (Before Midnight, 2013)

Celine (Julie Delpy) in Jesse (Ethan Hawke) sta se spoznala v svojih dvajsetih v filmu Pred sončnim vzhodom (1995) in se ponovno združila v tridesetih v Pred sončnim zahodom (2004). Zdaj pa se po devetih letih zveze znajdeta pred novo ljubezensko preizkušnjo. Na počitnicah sredi idilične grške pokrajine, se začneta v mislih vračati v preteklost njunega burnega odnosa in poskušata dognati, kako bi se odvilo njuno življenje, če ne bi prišlo do usodnega ljubezenskega srečanja na vlaku.

Corellijeva Mandolina (Captain Corelli’s Mandolin, 2001)

Corellijeva mandolina je zgodba o ljubezni, ki se je med 2. svetovno vojno na otoku Kefalonija rodila med italijanskim častnikom Antonijem Corellijem (Nicolas Cage) in trmasto domačinko Pelagio (Penelope Cruz). Ko se Corelli in njegovi možje izkrcajo na neokrnjenem otoku mislijo, da so prišli na brezskrbne počitnice, saj je vojna daleč stran. Pelagia sprva zavrača nezaželene goste, toda v Corelliju kmalu zagleda moškega polnega ljubezni – do življenja, glasbe in do nje.

Moja grška avantura (My Life in Ruins, 2009)

Američanka Georgia med ruševinami antične Grčije odkriva nove izzive, a je v službi vodičke nadležnih turistov vse manj zadovoljna s svojim življenjem. Ko ji dodelijo novega voznika avtobusa – neurejenega in čudaškega Poupija, se Georgia znajde tik pred živčnim zlomom. Toda izkušeni popotnik Irv ji s svojim optimizmom znova pokaže svetlo stran življenja, ob številnih zabavnih grških avanturah pa Georga najde tudi ljubezen, kjer jo najmanj pričakuje.

Dva obraza januarja (Two Faces of January, 2014)

Prizorišči tega romantičnega trilerja sta Atene in otok Kreta, zgodba pa nas posrka v vrtinec strasti, prevar in umorov. Privlačen ameriški par (Viggo Mortensen in Kirsten Dunst) v začetku 60 let med obiskom Nekropole pritegne pozornost mladeniča Rydala, ki pod krinko vodiča slepari prikupne in premožne turistke. Rydal se ponudi, da zakoncema razkaže bolšjo tržnico, Američana pa ga v zahvalo povabita na večerjo, ki pa ima za trojico neprijetne posledice.

The Sisterhood of the Travelling Pants, 2005

Štiri najstniške prijateljice, ki prvič ločeno preživljajo poletne počitnice, si v znamenje povezanosti pošiljajo skupne Hlače, kot spodbudo v trenutkih osamljenosti in nemoči. Film, v katerem igra tudi mlada Blake Lively, se deloma odvija na slikovitem grškem otoku Santorini, kamor se je na počitnice odpravila ena izmed štirih prijateljic.

Mediterraneo, 1991

Med II. svetovno vojno se majhna skupina italijanskih vojakov izkrca na otoku v Egejskem morju, kjer naj bi delovali kot izvidnica. Toda kmalu ugotovijo, da je otok povsem zapuščen, zato se vojaki kmalu zagledajo v lokalno lepotico in začnejo tekmovati za njeno pozornost.