Recept za popoln začetek vikenda

Po petkovih večerih se vikend pozna!

Skandinavski način življenja, od mode do notranjega oblikovanja in drobnih vsakdanjih ritualov, ki nas naredijo srečnejše, je v zadnjih letih postal trend tudi drugod po svetu. Najprej nas je s svojo toplino in udobjem navduševal hygge, potem je svet obsedla fika, svojevrstna švedska različica angleškega odmora za čaj, najnovejši trend pa je fredagsmys, kar bi v prostem prevodu pomenilo »petkovo udobje«.

Švedi so marljivi, disciplinirani in sodeč po raziskavah tudi eni najbolj srečnih ljudi na svetu. Eden od razlogov za njihovo srečo so tudi petki, ki imajo prav posebno mesto v njihovem vsakdanu. Po zaključku napornega delovnega tedna si namreč privoščijo fredagsmys, kar pomeni preprost, sproščujoč in uživaški petkov večer. Torej tisto, kar si po zaključku napornega delovnega tedna najbolj želimo.

Recept za popoln zaključek delovnega tedna po švedsko je sila preprost. Med obveznimi sestavinami so prigrizki (med bolj priljubljenimi so pica, tacos, tortilja in suši), kozarec dobrega vina ali skodelica čaja, poležavanje na kavču v družbi ljubljene osebe in/ali prijateljev, ogled dobrega filma, poslušanje nalezljive glasbe … Pravzaprav ni toliko pomembno s čim se zabavate, najbolj pomembno je ustvarjanje prijetne atmosfere v toplem zavetju doma in v družbi najbližjih.

Na ta način preženemo vsakdanje skrbi in vsaj za nekaj časa prenehamo razmišljati o obveznostih, ki nas čakajo v novem tednu. Fredagsmys tako predstavlja najboljši možen začetek vikenda, ki je čas počitka, druženja, sprostitve in zabave.

Foto: @tezzamb