Recept za božansko jesensko rižoto, ki združuje vse, kar imate radi

Kremna, slastna in čisto malo sladka. Njam!

K rižotam se zatečemo vedno, kadar si želimo nečesa hitrega, zdravega, kadar želimo porabiti domačo zelenjavo tik preden se od nas poslovi, so odličen način, da v enem obroku zmešamo najljubše sestavine in sploh veljajo za odlično sezonsko jed, ki jo lahko pripravimo na številne različne načine.

Najboljša jesenska rižota je v osnovi pripravljena iz buč in kostanjev, zato predstavlja odlično sezonsko gurmansko kosilo, ki bo uspelo tako bolj kot tudi manj izkušenim kuharskim ustvarjalcem.

Kremna, slastna in prav malo sladka…

Sestavine

300 g belega riža arborio
3 žlice olivnega olja
2 čebuli
100 ml belega vina
1/2 pečena (oranžna) buča
100 g kostanja, kuhanega ali nesladkanega pireja
1000 ml zelenjavne osnove ali vode

Postrežemo

50 g masla
1 pest svežega žajblja
4 kostanji, kuhani in grobo sesekljani

Priprava

1. Buča in kostanji
Najprej spečemo razkoščičeno bučo. V kolikor boste kuhali tudi kostanje, zarežite križ na eni strani kostanja, s pomočjo ostrega, kuhinjskega noža. Na ta način bodo hitreje kuhani. Naj vrejejo 10 – 15 minut. Kostanje ohladimo pod hladno tekočo vodo in jih olupimo. Ko je buča pečena pričnemo s pripravo bele rižote.

2. Rižota
Zelenjavno osnovo pristavimo in segrejemo. V kozici segrejemo olivno olje in dodamo čebulo. Počasi pražimo 10 minut, pri čemer pazimo, da se čebula ne obarva. Dodamo riž in zvišamo temperaturo. Pražimo še 2 do 3 minute, da riž postekleni.
Zalijemo z belim vinom, ki ga v celoti pokuhamo. V posodo dodamo eno zajemalko zelenjavne osnove. Temperaturo znižamo in med občasnim mešanjem počasi dodajamo tekočino in kuhamo 15 minut.

V blenderju zmiksamo 250g pečene buče, 100g kuhanih kostanjev ali kostanjevega pireja, ščepec morske soli, ščepec sveže mletega črnega popra in 100ml zelenjavne osnove ali vode. Mešamo 10 minut, oziroma dokler ne dobimo svilenega, gladkega pireja, ki ga dodamo rižoti.

3. Postrežemo
Nadaljujemo s kuhanjem bele rižote, kot piše v receptu. Medtem ko rižota počiva, pristavimo ponev na močan ogenj. Stopimo maslo, da se prične peniti in dodamo žajbeljeve liste ter sesekljan kostanj. Pražimo približno 3 minute, oziroma tako dolgo, da postanejo listki zlati in hrustljavi. Rižoto začinimo po okusu s soljo in poprom ter postrežemo s praženimi žajbeljevimi listki, rjavim maslom in sesekljanimi kostanji. Lahko pa dodamo tudi malo pražene pancete.

Recept in fotografije: jernejkitchen.com