Recept: Ledeni čokoladni kolač

Enostavna sladica brez pečenja, ki osvaja na prvi grižljaj.

Prihajajo toplejši dnevi, ki so kot naročeni za pripravo osvežilnih sladic, ki ne potrebujejo pečice. Takšen je tudi ledeni čokoladni kolač, ki je naravnost idealna izbira za vse tiste, ki ne preživijo veliko časa za kuhinjskim pultom. Za osvežilni posladek, ki vas bo osvojil na prvi grižljaj, potrebujete le veliko čokolade in malo dobre volje.

Sestavine:

100 g jedilne čokolade
150 g temne čokolade (najmanj 75 % kakava)
6 dl sladke smetane
20 g sladkorja v prahu,
4 žlice pomarančnega soka ali likerja
1 žlička bio pomarančne lupinice
100 g zdrobljene čokolade za kuhanje

Za glazuro:

150 g jedilne čokolade
90 g masla

Priprava:

1. Stepite sladko smetano, dodajte sladkor v prahu, sok ali liker, pomarančno lupinico in na pari stopljeno čokolado ter vse skupaj dobro premešajte z mešalnikom. Na koncu dodajte še zdrobljeno čokolado in ponovno premešajte.

2. Pripravljeno zmes vlijte v okrogel model za torto, ki ste ga prej obložili s papirjem za peko. Vse skupaj postavite v zamrzovalnik za tri ure.

3. Pripravite glazuro. Čokolado stopite na vodni pari, dodajte rahlo stopljeno maslo in zmešajte z metlico. Vzemite kolač iz zamrzovalnika, ga obrnite na pladenj in prelijte s pripravljeno čokoladno glazuro. Nato ga ponovno položite nazaj v zamrzovalnik še za pol ure do uro.

4. Čokoladni kolač postrezite dobro ohlajen in narezan na rezine, povrhu pa ga lahko po želji okrasite še s koščki sadja. Dober tek!

Foto: Thinkstock