Recept: Famozne zapečene testenine s sirom

Vemo, kaj si želite za kosilo.

Ker vemo, da bo danes tudi v vaši kuhinji dišalo po sirni specialiteti iz pečice.

Priznamo, da je naslednji recept prava mala kalorična bomba, a priznamo tudi, da se prav nekaj takega najbolj prileže ob deževnih jesenskih dneh. Kdo bi se sploh lahko uprl famoznemu kosilu, ki je tako sila preprosto in hitro, brez posebne gastro filozofije in ne zahteva pretiranih spretnosti (razen te, da ne prekuhate testenin)? Užitek v vsakem grižljaju toplih testenin z zapečenim sirom je zagotovljen.

Recept za zapečene testenine s sirom ali kosilo, ko vam zmanjka kulinarične inspiracije.


Sestavine za 4 osebe

400 g poljubnih testenin
50 g masla
50 g moke
600 ml mleka
200 g Mascarpone sira
50 g cheddar sira (naribanega)
sol in poper
1 žlička gorčice
1 strok česna (drobno nasekljanega)

50 g krušnih drobtin
20 g masla

Priprava

Pečico predhodno segrejte na 200 °C. Najprej pripravite krušne drobtine – na 20 g stopljenega masla in žlici olja jih na kratko popražite.
V drugo ponev dodajte 50 g masla, žlico olja, ko se maslo stopi, dodajte moko in dobro premešajte, da dobite zmes brez grudic. Postopoma dolivajte mleko in neprestano mešajte.
Ko dobite gladko omako (bešamel), ji dodajte cheddar sir in pustite na rahlem ognju, da se popolnoma stopi. Umaknite z ognja in dodajte Mascarpone, sol in poper po okusu, žličko gorčice in strt česen. Dobro premešajte.
Skuhajte testenino po navodilih proizvajalca in bodite pozorni, da je ne prekuhate.
Skuhane testenine odcedite in jih premestite v pripravljeno omako s sirom. Vse dobro premešajte, premestite v posodo za pečenje in po vrhu potrosite popražene krušne drobtine.
Čas pečenja: ok. 25 minut, oziroma, dokler niso krušne drobtine zlato rjave barve, v omaki pa se začnejo pojavljati mehurčki.

Postrezite toplo. Dober tek!

Fotografije: prstohvatsoli.com