Razstava Damiena Hirsta le 500km južno od nas

Damien Hirst: Nova religija. Novi Sad, od 2. septembra do 14. oktobra.

Damien Hirst: NOVA RELIGIJA

British Council, Muzej sodobne umetnosti Vojvodina in londonska galerija Paul Stolper z velikim ponosom naznanjajo razstavo „Nova religija” britanskega umetnika Damiena Hirsta, od 2. septembra do 14. oktobra, v Novem Sadu. Govora je o najprepoznavnejšem, najbolj inovativnem in tudi najuspešnejšem svetovnem umetniku, ki je dobitnik prestižne Turnerjeve nagrade, njegova dela pa bodo to jesen prvič predstavljena srbski publiki.

Damien Hirst, veliko ime sodobne umetnosti in hkrati avtor številnih kontroverznih del, je študiral na Jacob Kramer College of Art v Lidsu (1983–1985) ter na Goldsmiths College, v Londonu (1986–1989).

Leta 1987 je predstavil skupinsko razstavo z naslovom “Freeze” in bil pravtako njen kustos. Smatra se, da je prav ta razstava bila odskočna deska tako za njega kot tudi za poslednjo generacijo britanskih vizualnih umetnikov. Skozi mnoge kombinacije umetniških instalacij, skulptur, slik in ilustracij, je preučeval odnose med umetnostjo, življenjem in smrtjo. Njegova dela mu omogočajo, da lahko z njihovo pomočjo raziskuje sodobne sisteme verovanja, jim postavlja izzive ter secira nezavestnost v srcu izkustva in doživljanja vsakega posameznika.

Z „Novo religijo“ želi Hirst spodbuditi razmišljanje o religiji, ljubezni, umetnosti in življenjskih naukih. Kakor pravi sam, so to instrumenti, ki nam pomagajo poiskati svojo življenjsko pot. Z uporabo univerzalnih tem, Hirst v tej razstavi postavlja religijo in nauk v prav takšen dialog kot ga ljudje običajno interpretirajo in si ga predstavljajo.

V kolikor vas v naslednjem mesecu pot zanese v Srbijo, je razstava „Nova religija“ enkratna priložnost, da spoznate dela Damiena Hirsta tudi od blizu. Vstopnine za dogodek ni.