Raziskava: delati bi morali le tri dni v tednu

Znanost pravi, da po 40. letu nismo več prilagojeni za pretirano delo.

Ko bodo naslednjič od vas v službi zahtevali nadurno delo, jim postrezite z naslednjimi vrsticami. Ne moremo sicer obljubiti, da bo kaj pomagalo, ampak vedite, da je znanost na vaši strani! Raziskava, ki so jo opravili avstralski znanstveniki je namreč pokazala, da je za ljudi po 40. letu starosti najbolje, če delajo samo tri dni v tednu. Le v tem primeru je njihova storilnost ves čas optimalna.

Raziskovalci so testirali miselne sposobnosti 3.000 moških in 3.500 žensk ter jih primerjali z delovnimi navadami. Ugotovili so, da miselna sposobnost starejših od 40 let narašča do 25 delovnih ur na teden. Ko so udeleženci raziskave delali več kot 25 ur na teden, pa je njihova učinkovitost padla. Pojavila sta se namreč utrujenost in stres, ki sta storilnost zaposlenih močno zmanjšala. Tisti, ki so denimo delali 55 ur tedensko, so kazali celo znake hujše zdelanosti, kot pa so značilni za upokojence.

Študija je tako razkrila, da ljudje po 40. letu niso prilagojeni za pretirano delo, ki se začne že pri delovnem času, daljšem od 25 ur. To kaže, da biološko in čustveno človeške kognitivne sposobnosti niso oblikovane tako, da delamo več kot 8 ur in pet dni na teden, če smo starejši od 40 let.

Delo je tako po mnenju znanstvenikov dvorezen meč. Po eni strani krepi možgane, toda če z njim pretiravamo, povzroča utrujenost in stres, kar škodi našim kognitivnim sposobnostim. Trend nenehnega podaljševanja delovne dobe, ki smo mu priča v zadnjih letih, tako morda le ni preveč dobra ideja…

Foto: Shutterstock