Razblinila ljubezenske mite iz romantičnih filmov

Ob gledanju Titanika in Beležnice smo jokali po nepotrebnem.

Če verjamemo hollywoodskim filmom, potem se ljubezen zgodi po naslednjem receptu: ona je nesrečna v ljubezni, vedno izbira napačne moške, vse dokler ne sreča njega. On je užival v samskem življenju, vse dokler ni spoznal nje, ki mu je ukradla srce. Potem se poročita in živita srečno do konca svojih dni. Hollywoodski producenti se dobro zavedajo po čem hrepenimo, zato »dolgočasna« in »vsakdanja« ljubezenska zgodba nikoli ne pride na filmsko platno. Britanska partnerska terapevtka Arabella Russell je zato razblinila nekatere največje ljubezenske mite iz znanih romantičnih filmov, ki jim po njenih besedah ne bi smeli nasedati.

Titanik – mit: zveze so vedno popolne

Arabella pravi, da zveze niso nikoli popolne, saj potem ne bi bilo ločitev. Popolnosti ni, obstaja samo »dovolj dobro«. Hollywood nam pogosto prikazuje popoln odnos, kar pa je lahko nevarno. »Nihče ni ves čas popoln in če v vaši zvezi ne cvetijo rožice 24 ur na dan, to še ne pomeni, da je z njo nekaj narobe,« pravi terapevtka.

Briljantina – mit: če želimo najti pravo ljubezen moramo spremeniti svoj videz

Ne spreminjajte svoje podobe zaradi nekoga drugega, pravi Arabella, saj bo v tem primeru nekdo drug postal odgovoren za to, kako se vi počutite v lastni koži. To pa je nezdravo. Preden stopimo v razmerje, bi morali imeti najprej radi sami sebe.

Notting Hill – mit: vsak prepir se konča z razhodom; srečni pari se ne prepirajo

»Srečni pari se prepirajo, ker komunicirajo – prepir je oblika sporazumevanja. Pomembno je na kakšen način se prepiramo oz. razpravljamo. Če je prepir konstruktiven, potem ne bo negativnih posledic,« pravi terapevtka. Cilj vsakega srečnega odnosa je doseči kompromis.

Beležnica – mit: obstaja tisti »pravi« oz. »prava«

»Prepričanje, da na tem svetu obstaja samo ena sorodna duša, ki je prava za nas, je lahko nevarno za naše čustveno zdravje,« opozarja Arabella. To lahko pripelje do občutka osamljenosti in strahu, da morda nikoli ne bomo našli sorodne duše. Temu nepotrebnemu razočaranju se lahko izognemo tako, da  »pravega« ali »prave« ne iščemo, ampak ga/jo ustvarimo. Obstaja namreč veliko ljudi, ki bi bili lahko pravi za nas in pogosto smo z njimi obkroženi vsak dan.

Prijatelja samo za seks (Friends With Benefits)  – mit: seks je vsakič prava eksplozija strasti

»Seks je lahko čudovit večino časa, ampak obstaja realna možnost, da se bo to sčasoma spremenilo,« pravi terapevtka. Hiter tempo življenja in vsakdanje obveznosti se odražajo tudi na spolno življenje. Slab seks je pogosto pokazatelj, da je problem v zvezi nekje drugje.

Vsi Disneyjevi filmi  – mit: dober odnos ne zahteva dela na sebi

»Ljubezen je glagol, ne samostalnik. To ni seme, ki ga posadite v zemljo in potem samo gledate kako raste. Potrebno ga je negovati vsak dan,« pravi Russell. Skupno življenje v dvoje prinaša obveznosti in odgovornosti, ki niso enostavne in zahtevajo veliko truda od obeh partnerjev.