Pristne neapeljske pice odslej tudi v Ljubljani

Pod Ljubljanskim gradom je vrata odprla picerija Verace.

Slovenci se ne moremo ravno pritoževati nad ponudbo dobrih picerij, a pristne neapeljske pice, ki je težko najdemo zunaj meja Italije, si doslej na sončni strani Alp nismo mogli privoščiti. Z odprtjem picerije Verace, ki domuje na Streliški cesti pod Ljubljanskim gradom, se je to sedaj spremenilo. Verace je namreč prva picerija pri nas, ki (kot pove že njeno ime), ponuja pristno napolitansko pico.

Verace je družinski projekt Barbare Hren in njenega partnerja Srečka Zimica, ki sta se med bivanjem pri naših zahodnih sosedih navdušila nad okusi italijanskega Juga in sklenila odpreti svojo picerijo. Slastne neapeljske pice nastajajo izpod rok picopeka Fabia Caruso, ki se je te obrti izučil v Firencah, pri enem najbolj znanih italijanskih picopekov.

Za pico napolitano sta značilna tanka sredica in debel, napihnjen rob. Značilnost pristne neapeljske pice je tudi ta, da je pečena zelo hitro, saj se peče v posebni peči, na visoki temperaturi med 430 in 450 stopinjami Celzija. Zaradi tega se testo hitro in močno napihne ter tako ostane v notranjosti mehko, skorja pa rahlo hrustljava. Prav testo je najpomembnejše pri pripravi kvalitetne neapeljske pice, saj mora vzhajati na sobni temperaturi najmanj 24 ur, lahko pa tudi mnogo dlje, do 72 ur. Pomembna značilnost te pice je tudi oblika, saj jo picopek vedno raztegne brez modela, tako da nista niti dve pici nikoli povsem enaki.

Najbolj prepoznavna neapeljska pica je margerita, pica s paradižniki, mocarelo in baziliko. Ena od specialitet picerije Verace pa je tudi pica Soleggiata, z rumenimi paradižniki češnjevci, baziliko, mocarelo, bovškim sirom ter domačo panceto. Vsekakor dobrodošla kulinarična popestritev slovenske prestolnice.

Foto: Facebook Verace