Priljubljeni Eames plastični stoli

Preprosti, udobni in sila fotogenični stoli imajo danes že kultni status.

Ljubitelji notranjega oblikovanja ste pri brskanju po spletu zagotovo večkrat naleteli na kultne plastične stole Eames, ki so nepogrešljiv kos pohištva tudi v marsikaterem slovenskem domu. Legendarni stoli, ki sta jih v 40-ih letih prejšnjega stoletja oblikovala Charles in Ray Eames, se odlično ujemajo z različnimi stili oblikovanja prostorov, še posebej s tistimi, ki jih navdihuje priljubljeni skandinavski slog.

Prvi stoli so bili izdelani iz lesenih vezanih plošč in aluminija, toda prava prodajna uspešnica so postali šele stoli iz plastike, ki so zaradi svoje preproste in udobne oblike, ki ustreza vsakemu telesu ter prostoru, počasi postajali legendarni.

Eames plastični stoli so na voljo v različnih barvah in modelih: z naslonom za roke ali brez, z blazino ali brez, s kovinskimi ali lesenimi nogami. Najbolj priljubljena sta modela “Eiffel”, pri katerem so noge med seboj povezane z diagonalnim križanjem, kot pri znamenitem stolpu v Parizu ter Eames stol za guganje. Čeprav sta si oblikovalca na začetku želela ustvariti najboljši izdelek za široke množice po najnižji možni ceni, pa se danes cene najbolj osnovnega plastičnega modela začnejo pri nekaj manj kot 300 evrih.

Eames stol odlično funkcionira bodisi kot povsem samostojen kos pohištva ali kot del večje celote. Zaradi svoje enostavnosti, čistih linij, a še vedno atraktivnega dizajna je primeren za vse prostore v stanovanju ali hiši. Lepo izgleda tako v jedilnici, dnevni in otroški sobi, ali pa kot pisarniški stol. Poleg tega je tudi zelo fotogeničen, o čemer se lahko prepričate na fotografijah.

Foto: Pinterest