Prihranite pri dekoraciji vašega prvega stanovanja

10 trikov pri opremljanju doma, zaradi katerih vam bo vaša denarnica hvaležna.

Ko dobimo v roke ključe od prvega lastnega stanovanja, je to verjetno eden največjih korakov na naši poti odraščanja in osamosvajanja. Toda uresničitvi sanj lahko kaj hitro sledi tudi streznitev, saj se prav lahko zgodi, da za dekoracijo pri vselitvi v novo stanovanje (ali pa pri prenovi obstoječega prostora), po nepotrebnem zapravimo veliko denarja. A ni razloga za obupavanje! Z nekaj preprostimi trki lahko ustvarite chic stanovanje in pri tem še prihranite zajeten kupček denarja. Preverite, kako!

1. Ne zapravite vsega premoženja za umetnine na steni

Če želite, da vaše stene krasi galerija umetniških slik ali fotografij, vam v ta namen ni potrebno prekoračiti zadanega budžeta. V primeru, da vam bele stene ne ustrezajo, obstaja vrsta spletnih strani, ki so specializirane za prodajo umetnin po zelo dostopnih cenah.

2. Dodajte nekaj starinskega

Če želite, da vaše stanovanje dobi karakter in to po sprejemljivi ceni, potem kupite dekor iz druge roke. Starinarnice in bolšji trgi so polni zanimivih in praktičnih predmetov, ki jih lahko dobite po zelo ugodnih cenah.

3. Naredi (si) sam/-a

Če imate radi izzive, se lotite naredi (si) sam projekta in rezultati vas bodo morda pozitivno presenetili. Delovna miza na sliki je denimo zelo posrečena kombinacija rabljenih omaric in preprostih elementov iz Ikee.

4. Razmišljajte dolgoročno

Če živite v najemniškem stanovanju, obstaja velika verjetnost, da se boste morali že po nekaj letih ponovno seliti. Zato je pri opremljanju stanovanja pametno izbirati opremo in pohištvo, ki lahko brez večjih preglavic potujejo skupaj z vami. Izogibajte se nakupom ogromnih kosov pohištva in raje porabite denar za nakup manjših predmetov, ki so vam pri srcu in vas bodo spremljali še dolga leta.

5. Naučite se uporabljati barvni sprej

Tudi na prvi pogled najbolj neugleden kos opreme iz bolšjaka nosi v sebi potencial, da postane nekaj lepega. Z barvnim sprejem za pohištvo lahko z malo truda in na poceni način ustvarite veliko razliko.

6. Oprema naj bo večnamenska

Vas muči pomanjkanje prostora in denarja? Poskrbite, da bo tistih nekaj kosov, ki jih boste kupili, služilo več kot le enemu samemu namenu. Klubska mizica (na fotografiji) lahko denimo postane tudi dodaten sedež za goste.

7. Investirajte v dobro ležišče

Seliti se v novo stanovanje skoraj po pravilu pomeni tudi biti na tesnem z denarjem. Toda ko gre za vzmetnice, velja za kvaliteto odšteti tudi kakšen evro več. Bolečine v križu in ostali zdravstveni problemi, povezani z nekvalitetnim ležiščem, preprosto niso vredni varčevanja.

8. Prebrskajte po garaži in podstrešju

Če imate v bližini sorodnike ali dobre prijatelje, se splača pobrskati po podstrešjih in garažah, kjer se običajno skrivajo številni zanimivi predmeti, ki so še vedno uporabni. Pribor, staro pohištvo ali kakšna odpisana umetnina lahko na ta način znova zaživijo v povsem novi podobi.

9. Pri hrambi predmetov bodite kreativni

Vaše prvo stanovanje je verjetno majhno, zato je dobra organizacija v njem ključnega pomena. Medtem ko lahko večje stvari shranite v škatle pod posteljo ali v omaro, pa lahko nakit, ličila in druge majhne reči shranjujete na odprtem.

10. Varčujte pri nakupu osnovnih potrebščin

To seveda ne pomeni, da v kuhinji uporabljate papirnate krožnike in na oknih rjuhe namesto zaves, toda osnovne stvari, brez katerih si življenja sploh ne moremo več predstavljati, je danes mogoče dobiti po zelo ugodnih cenah in tako ostani znotraj limita na bančnem računu.

Foto: Domino/The Everygirl/House Beautiful