Preprost trik, s katerim se izognete prenajedanju

Znanstveniki trdijo, da nam lahko ogledalo v jedilnici pomaga shujšati.

Skrb za zdravo prehranjevanje običajno zahteva kar nekaj truda – denimo pozorno branje deklaracij na živilih in skrbno preštevanje zaužitih kalorij. Toda ali ne bi bilo čudovito, če bi lahko jedli zdravo in izgubili kilogram ali dva brez posebnega naprezanja? Če gre verjeti nedavni raziskavi, ki so jo opravili na ameriški zasebni univerzi Cornell, je to povsem izvedljivo.

Čeprav se nam zdi slasten kos torte po kosilu v danem trenutku običajno dobra ideja, pa po mnenju znanstvenikov zaužitje dodatnih kalorij v prostoru z ogledalom spremeni naš način razmišljanja. Že sama prisotnost ogledala v jedilnici ali kuhinji naj bi namreč spremenila našo zaznavo kalorične hrane na krožniku, kar posledično tudi zmanjša njeno porabo.

V raziskavi so imeli sodelujoči študenti na izbiro torto ali sadno solato v sobi z in brez ogledal. Študenti v sobi brez ogledal so torto ocenili kot bolj okusno, medtem ko tisti v sobi z ogledali nad sladko pregreho niso bili tako zelo navdušeni. Kaj se je torej zgodilo?

Ko se v ogledalu opazujemo med uživanjem nezdrave hrane, se začnemo zavedati slabosti tovrstnega početja – možgani nam na ta način začnejo sporočati, da naj raje posežemo po bolj zdravem obroku. Ogledalo nam omogoča, da se vidimo objektivno in nam tako pomaga, da sebe in svoja dejanja presojamo na isti način, kot sodimo druge.

Če želite torej v novem letu storiti nekaj dobrega zase in za svojo postavo, potem si v vaši kuhinji ali jedilnici omislite ogledalo ali dva.

Foto: Getty