Preprečite ločitev še pred poroko

Kako dobro poznate svojega partnerja? Vprašajte ga teh 8 vprašanj in si zagotovite trdno in srečno skupno življenje.

Ko se zaljubimo, preselimo v skupno stanovanje in se odločamo o poroki, le redko pomislimo na ločitev. Le ta je na žalost za veliko razmerij še kako realna, kar pa ne pomeni, da se boste ločili prav vi. Ne glede na nepričakovane ovire, ki se bodo pojavljale na skupni poti, je vaše razmerje lahko odporno tudi na največje težave.

via GIPHY

Pred poroko se nekaj časa že poznate. Mislili bi si, da zelo dobro… Pa vendar se veliko kočljivih zadev le pomete pod preprogo ali se jih enostavno ignorira. Če želite skupno življenje začeti odkrito, se s partnerjem pogovorite o spodnjih, morda nekoliko neprijetnih, ampak izredno pomembnih vprašanjih.

via GIPHY

Kakšni so tvoji finančni cilji in kako jih nameravaš doseči?

via GIPHY

Daleč najpomembnejše vprašanje, ki ga morata obdelati. Da sta s partnerjem na isti valovni dolžini glede denarja je ključnega pomena. Saj ne želite poslušati: ”Zakaj ti nikoli ne plačaš računov?”

Kako ti lahko pomagam, ko si v stresu?

Ena najboljših stvari, ki jih za svojega partnerja lahko naredite je, da mu pomagate, ko se ne počutijo dobro. Nekateri ljudje potrebujejo prostor, posvet, potrditev ali pa le kratek pogovor – saj veste, različni smo si. Če boste vnaprej določili prijeme za pomoč, si bosta s partnerjem lahko pomagala v stresnih situacijah.

Si želiš otroka in kaj bi naredil/a, če ne bi mogla zanositi?

Veliko parov se ne pogovori o željah glede otrok. Še posebej ne pomislijo o težavah z zanositvijo in o vprašanjih glede posvojitve. Če se par znajde v takšni situaciji in se njuna mnenja razhajajo, je lahko to razlog za razpad razmerja oziroma zakona.

Na kakšen način komuniciraš?

via GIPHY

Vsi poslušamo, kako je komunikacija ključnega pomena za uspešen odnos. Različen stil komuniciranja za par lahko predstavlja velik izziv v smislu zdravega medsebojnega sporazumevanja. Potrebujete malo časa, da razmislite, vaš partner pa v trenutku vzroji in nato vedenje obžaluje? Se lažje sporazumevate s pisanjem ali verbalnim pogovorom? Odklenite skrivnosti komunikacije in vse bo lažje steklo.

S čim se za nič na svetu ne bi strinjal/a?

via GIPHY

Vsem kakšna odločitev ni sprejemljiva. Lahko je povsem tradicionalna, kot je vera v kateri boste vzgajali otroka. Nestrinjanja se velikokrat pojavijo tudi pri odločitvah kje bosta živela, kakšni so vajini karierni in osebni cilji in podobno. Če se oba strinjata glede zadev, za katere ne bosta sprejemala kompromisov, bo imelo vajino razmerje več možnosti za preživetje.

Koliko časa zase potrebuješ?

via GIPHY

Vsi potrebujemo čas zase, nekateri več, spet drugi manj. Če ne boste vedeli, da vaš partner potrebuje čas zase, boste sklepali, da je jezen ali pa do vas goji zamero. Pogovor o tej temi, bo preprečil nesporazume v prihodnosti.

Kaj je tvoj največji strah?

Morda to ni lahko vprašanje, vam pa razkriva kaj vašo ljubljeno osebo teži. V skupnem življenju je nujno potrebno razumevanje – ne le vaših sanj in ambicij temveč tudi strahov, obžalovanj in razlogov za borbo. Pogovorita se o najtežjih vprašanjih in si zagotovita razmerje na globlji ravni razumevanja.

Kaj ti pomeni zakon?

Za nekatere je zakon vseživljenjsko partnerstvo, za druge pa le uradni dogovor. Pogovor o vajinih pričakovanjih vama bo zagotovil, da ne bo nesoglasij glede vajinih potreb in pričakovanj.

Seveda ni popolnega zagotovila za popoln in srečen zakon, lahko pa se po najboljših močeh potrudite, da boste skupaj srečni in močni. Pogovor o vaših potrebah, željah in pričakovanjih je najboljši možni način za začetek skupnega življenja in ko boste v dvomih, se pogovorite – sprašujte, poslušajte in debatirajte. Zapomnite si, to je najkrajša pot za reševanje težav.

Foto: Pinterest