Prepoznaj lažnivca v trenutku

Ti morda laže? Prepričaj se.

5 hitrih načinov, kako prepoznati in ujeti lažnivca.

Ne moremo mimo dejstva, da je laganje zelo priljubljeno in razširjeno, vsi smo kdaj ”majhni lažnivci” in povprečno v pogovoru mine komaj deset minut, preden eden ali oba sogovornika izrečeta laž. Pa vendar, kako boš naslednjič že v hipu ugotovila, da je izgovorjeno daleč od resnice?

Neverbalni znaki so ponavadi prekrižane roke, umikanje pogleda ali strmenje, nemežikanje, pravtako globoko dihanje, presedanje in še kakšen bi se našel. Lahko pa osebo ujameš na laži tudi, če pogosto uporablja mašila, dela daljše premore, uporablja polne oblike besede namesto običajnih okrajšav…


Znak št. 1

Strokovnjaki pravijo, da so spremembe osnovnih karakteristik obnašanja pri osebi, s katero govorimo, vredne pozornosti. Bodi pozorna na hitrost govora, držo ter govorico rok in jih primerjaj z običajnim obnašanjem osebe.

Znak št. 2

Kakšen je nasmeh sogovornika? Bodi pozorna na to, kako se smeji in na ostalo obrazno mimiko. Možno je, da boš zaznala: strah, jezo in prikrivanje. Pravi nasmeh vključuje oboje – ustnice in oči.

Znak št. 3

Vedi, da se lažnivci v velikem loku izogibajo besedam, kot so  »niti«, »razen«, »zaradi«, ker imajo težave s kompleksnimi miselnimi procesi. Redkeje bodo uporabili besede: »jaz«, »mene«, »moj«.

Znak št. 4

Bodi pozorna na hitrost govora in dihanje. Če se njuna hitrost poveča ali zmanjša, je možnost, da to, kar slišiš, neresnica, saj je sprememba v glasu lahko prvi znak, da ti nekdo laže.

Znak št. 5

Očitno umikanje pogleda je še eden izmed jasnih znakov, da imate opravka z lažnivcem. Normalno je, da nekdo pogleda stran, če mu zastavimo težko ali zelo osebno vprašanje. Če pa sogovorec umika pogled medtem ko odgovarja na enostavno vprašanje, bodi pozorna.