Pozabite na hygge, v trendu je niksen

Niksen prakticirate vsak teden, pa tega sploh ne veste!

Hygge poznate zelo dobro, kaj pa niksen?

Danski koncept življenja in preživljanja prostega časa, hygge in škotski, còsagach, sta pristala v ozadju in kot kaže se sedaj svet poglablja v nov način življenjskega sloga – nizozemski niksen.

Govora je o nizozemskem konceptu, ki zajema uživanje v prijetnem brezdelju kot oblika osvobajanja od vsakdanjega stresa in nemira. Niksen pravzaprav pomeni brezciljne aktivnosti, kot so gledanje skozi okno, lahkotno druženje,  poslušanje glasbe ali katerokoli drugo prijetno opravilo, ki si ga izberemo sami.

Po prijetnem razvajanju v objemu domače dišeče kopeli se prileže skodelica vroče kave in dolgo poležavanje.

Niksen in brezciljne aktivnosti, ki se jih takrat poslužujemo, so usmerjene v umirjanje posameznika in reševanje stresa, ki se pojavi vedno, kadar se počutimo, da bi morali postoriti vse in še več ter dokazati močnejšo produktivnost. V stanju niksena preidemo v popoln ”odmor”, tako telesno kot tudi miselno, vzamemo si čas za počitek ter pustimo, da se telo prilagodi vsestranskemu udobju.

Verjamemo, da si na takšen način tudi sami polnite baterije, ko je to potrebno. A sedaj veste, da že od nekdaj prakticirate niksen in mirne vesti si bi ga morali privoščiti večkrat.

Preživite prosti čas v svojem najljubšem prostoru, kjer boste imeli popoln občutek domačega udobja. Obkrožite se z mehkimi vzglavniki, popijte skodelico čaja, prelistajte najljubšo revijo ali v miru poglejte film, ki vas vedno znova navdihne s svežimi zamislimi.

Niksen vam dopušča, da si končno vzamete čas tudi za tiste stvari, ki jih sicer vedno prelagate na stranski tir, a si tega v resnici ne želite.