Popkulturni presežki 2016

Kaj vse je zaznamovalo svet zabave v letu 2016?

Leto 2016 je v zadnjih vzdihljajih, zato je skrajni čas, da se še enkrat ozremo nazaj in preverimo, kateri filmi, serije, albumi, glasbene uspešnice, knjige (…), so zaznamovali svet popkulture v letošnjem letu.

PESEM: Justin Timberlake – Can’t Stop the Feeling

Justin Timberlake se je po več kot dveh letih glasbenega premora vrnil na sceno v velikem slogu. Njegov singel Can’t Stop the Feeling se je v trenutku izida zavihtel na vrhove glasbenih lestvic in postal največja uspešnica letošnjega poletja.

ALBUM: Beyoncé – Lemonade

Ko ti življenje prinese limone, si naredi limonado. To si je verjetno mislila Beyoncé, ki je znova upravičila sloves kraljice presenečenj in aprila nenapovedano objavila svoj šesti studijski album z naslovom Lemonade. Gre za pevkin najbolj temačen, čustven in zrel album doslej, ki je navdušil tako kritike kot njene zveste oboževalce. Na vizualnem albumu je zbranih 12 pesmi skupaj s serijo videospotov, ki tvorijo osupljivo celoto.

FILM: Dežela La La (La La Land)

Le kdo bi pričakoval, da bo muzikal, ta že skoraj pozabljeni filmski žanr, postal eden najbolj hvaljenih filmov letošnjega leta in resen kandidat za oskarja. Romantična glasbena drama o dveh umetnikih (briljantna Ryan Gosling in Emma Stone), ki skušata uspeti v Los Angelesu, si je prislužila tudi sedem nominacij za zlate globuse.

TV-SERIJA: Gilmore Girls: A Year in the Life

Med številnimi izvrstnimi novimi serijami, ki nam jih je prineslo leto 2016, ni nobena doživela tolikšnega pompa, kot nova nadaljevanja priljubljenih Gilmore Girls. Lorelei in Rory sta se po desetih letih vrnili na male zaslone s štirimi novimi epizodami, ki so več kot upravičile visoka pričakovanja oboževalcev te priljubljene serije.

KNJIGA: Emma Cline – The Girls

Kaj se dogaja v glavah mladih deklet, ki se pridružijo kultom? S tem se ukvarja izvrstno napisan roman Emme Cline, o katerem so knjižni molji letos na veliko razpravljali. Gre za izvrstno napisano zgodbo o naivni najstnici, ki jo nekega poletja povsem očara nenavadna in svobodomiselna skupina deklet. Sčasoma popolnoma zapade pod njihov vpliv, od takrat pa gredo stvari samo še navzdol.

FOTOGRAFIJA: Selena Gomez s Coca Colo

Navajeni smo že, da se na družbenih omrežjih v zadnjih letih vse vrti okrog klana Jenner – Kardashian. Toda resnična kraljica Instagrama je trenutno ameriška pevka in igralka Selena Gomez, ki je objavila kar osem od desetih najbolj priljubljenih fotografij na Instagramu. Njena največkrat ogledana fotografija je oglas za Coca Colo, ki ima že več kot šest milijonov ogledov.

VIDEOSPOT: Beyoncé – Formation

V letu 2016 ni bilo videospota, ki bi bil delež toliko analiz in pohval, pa tudi kritik in posmehovanj, kot Beyoncin Formation. Videospot je navdihnil poplavljeni New Orleans, ki ga je pred desetimi leti prizadel orkan Katrina, v njem pa se pojavi tudi Blue Ivy, štiriletna hčerkica Beyonce in Jay Z-ja.

KONCERTNA TURNEJA: Adele Live 2016

Adele je po štirih letih odsotnosti s koncertnih odrov, februarja začela svojo svetovno turnejo, ki je bila razprodana s svetlobno hitrostjo. 28-letna britanska glasbenica je lani izdala album z naslovom 25 in že v prvem tednu od izida podrla prodajne rekorde, zato uspeh njene svetovne turneje ni nobeno presenečenje.

SLOVENSKI FENOMEN LETA: Pr’Hostar

Komedija Pr’Hostar je postal najbolj gledan film letošnjega leta v naših kinematografih in tretji najbolj gledan slovenski film vseh časov. Neustavljivi gorenjski gaunarji so s svojimi zabavnimi prigodami nasmejali več kot 160.000 gledalcev.

ZVEZDNIKI, KI SO SE POSLOVILI V 2016

V letu 2016 je svet zapustilo nekaj najbolj legendarnih imen s sveta glasbe in filma. Umrli so glasbeniki David Bowie, Prince, George Michael in Leonard Cohen. Poslovila so se tudi nekatera velika igralska imena: Alan Rickman, Gene Wilder, Zsa Zsa Gabor in Carrie Fisher.