Pogačarjev trg se jutri poslavlja od Odprte kuhne!

Še zadnja izdaja priljubljene ulične hrane do naslednje pomladi!

Priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna bo ta petek na Pogačarjevem trgu v Ljubljani zaključila šesto sezono delovanja, ob čemer ne kaže nobenih znakov, da bi ekipi zmanjkovalo elana ali idej. Prav nasprotno – samo letos so izpeljali kar 41 dogodkov v petih slovenskih mestih, na katerih je več kot 70 različnih ponudnikov, od tega 19 novih, obiskovalce navdušilo s preko tristo različnimi slovenskimi in mednarodnimi jedmi v klasičnih in sodobnih različicah. V Ljubljani so ponudbo tudi nadgradili s projektom Slovenija – Kulinarična destinacija, za katerega so prejeli nagrado snovalec 2018 za inovativne projekte v turizmu.

Odprto kuhno, njene obiskovalce na dveh in štirih nogah ter jedi, ob katerih nemudoma postaneš lačen, v fotografski objektiv redno lovijo številni fotografi, nekateri s profesionalnimi, drugi s telefonskimi fotoaparati. Ob ogledovanju fotografij zares postane jasno, kako pisan, čudovit, raznolik in vključujoč prostor je Odprta kuhna. Tu se trdo dela, veliko smeji, sklepajo so nova poznanstva in kupčije, to je prostor norčij, klepeta s prijatelji, tu je prostor za družinsko kosilo, uživanje študentskega življenja ali sproščanje po napornem delovnem tednu. Tu se domačini odpravljajo na kulinarična potepanja po svetu, turisti pa na gurmanske dogodivščine po slovenskih pokrajinah. Tu ni nobenega izključevanja, tu so vse barve kože in svetovni jeziki, ocvirki in kurkuma, ostrige in nudli.

Odprta kuhna je tudi prava zvezda Instagrama in Facebooka ter redna gostja številnih »naj«, »top« in »must see« lestvic svetovnih medijev in kulinaričnih blogerjev z vsega sveta. Tako so, denimo, v britanskem časopisu The Guardian bralce vprašali, kje jih je do zdaj najbolj navdušila ponudba ulične hrane in med predlogi izbrali deset najzanimivejših. V deseterico se je uvrstila tudi Odprta kuhna, med deset najboljših ljubljanskih znamenitosti pa so Odprto kuhno umestili tudi pri National Geographic.

Ustanovitelja Odprte kuhne Alma in Lior Kochavy sta na takšne umestitve ter številne druge dosežke, kot so nagrada snovalec ali dopolnitev ponudbe Odprte kuhne s stojnicami Slovenija – Kulinarična destinacija, seveda ponosna, »a na koncu dne naše največje zadovoljstvo predstavljajo nasmejani obrazi in zadovoljni jedci, ki ob bogastvu okusov in kreativnih domislicah naših kuharskih mojstrov ter ob požirku rujne vinske kapljice, vrhunskega slovenskega kraft piva ali domiselnega koktejla uživajo v lepotah čudovitih slovenskih mest in ob prijetnem druženju s prijatelji,« je ob zaključku še ene uspešne in nepozabne sezone Odprte kuhne poudarila Alma Kochavy.

Po zaključku sezone si ekipa, ki stoji za Odprto kuhno in festivalom Pivo & Burger Fest, običajno vzame nekaj tednov za počitek, a letos bodo dopusti morali še malo počakati. »Pri nas je tako, da več kot delamo, bolj smo kreativni, zato že zdaj snujemo načrte za prihodnjo sezono, ko zna biti, da na naš seznam gostovanj dodamo še kakšno slovensko mesto. A tudi za letos še nismo povsem zaključili, saj se s koncem sezone Odprte kuhne še ne bomo čisto poslovili,« je za konec namignil Lior Kochavy in dodal le še to, da si najavo začetka nečesa novega lahko obetamo že sredi novembra