Plesna predstava Human prihaja na oder Cankarjevega doma

26. in 27. septembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma skupaj praznujmo 10. obletnico delovanja Kjara’s Dance Project.

Konec meseca septembra (26. in 27.9.) na oder Cankarjevega doma prihaja sijajna plesna predstava Human skupine Kjara’s Dance Project.

Plesna predstava Human se dogaja na letališkem terminalu. Koreografija skeniranja, varnostnih pregledov in čakalnih vrst predstavlja rituale nadzora, ki nas postavljajo v nov odnos do sebe in drugih. Dramatični in humorni trenutki napetosti so postavljeni na postmoderno prizorišče, ki vdira v nas in izpostavlja naša najbolj krhka in intimna človeška stanja.

Kakšen je vpliv mobilnosti na identiteto posameznika? Nas izkoreninjenost približa avtentičnemu sebi ali povzroči, da izgubimo stik s sabo in s svojim človeškim tropom? Je sodobna virtualna skupnost dovolj, da zadovolji našo potrebo po sočloveku?

Kjara’s Dance Project je projektna plesna skupina, ki združuje odlične slovenske, ameriške in italijanske sodobne in baletne plesalce. Zadnjih 8 let njihove predstave privabljajo v dvorane Cankarjevega doma široko publiko plesnih navdušencev, vključno z gledalci, ki sicer ne zahajajo na plesne predstave. Kjarin gib je mešanica baletne stiliziranosti in človeške vsakdanjosti, stil, s katerim se poistoveti širši in raznovrstni krog občinstva.

Kjara’s Dance Project praznuje 10. obletnico delovanja. Projektna plesna skupina pod vodstvom Kjare Starič Wurst je nastala leta 2009 z upanjem, da bi imeli mladi plesalci po zaključenem plesnem šolanju možnost ustvarjanja in da bi lahko skozi odrske izkušnje negovali svojo rast kot plesalci, umetniki in ljudje.

V 10. letih ustvarjanja KDP je imelo več kot 30 mladih plesalcev priložnost sodelovati z mnogimi priznanimi mednarodnimi koreografi. Med njimi: Christopher Huggins, Edward Clug, Lotem Regev, Rosana Hribar.

Njihovo izobraževanje je vključevalo letno poletno udejstvovanje na plesnih delavnicah v New Yorku in redne nastope v celovečernih izvirnih plesnih produkcijah in koprodukcijah s Cankarjevim domom v Ljubljani: Odtisi (2011), Compassion (2012), Razpotja (2013), Triptih (2015), Human (2019). Predstave so bile uprizorjene v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, v Križankah na Festivalu Ljubljana, na Festivalu Lent v Mariboru, v Anton Podbevšek Teatru v Novem Mestu, na Tanzfestivalu Graz v Avstriji, v Teatro Ariston v italijanskem San Remu, v puljski Areni, v slovenskem narodnem gledališču v Trstu in drugje.

Plesne in odrske izkušnje s KDP so mnogim mladim plesalcem odprle vrata v profesionalni svet sodobnega plesa. Izobraževanje so nadaljevali na prestižnih plesnih šolah v Evropi in svetu, kot so Rudra-Béjart Academy, Beijing Dance Academy, Ballet Junior de Genève ter plesali v mednarodno priznanih plesnih kompanijah, med njimi Opéra de Lausanne, Béjart Ballet Lausanne, It Dansa Barcelona, Kibbutz Contemporary Dance Company II, Zfin Malta, itd.

Kjara Starič Wurst o nastanku in razvoju KDP:

“Na podlagi svoje izkušnje izgubljenosti po zaključeni Srednji baletni šoli v Ljubljani in iskanju pripadnosti v newyorškem svetu sodobnega baleta, sem želela vsaj delček tega sveta ponuditi tudi slovenskim mladim plesalcem. Velik vpliv je imela neverjetna energija New Yorka, ki me je napolnila z zagonom, da je enostavno najboljše kar začeti, uživati v delu in vztrajati. Tako 10 let kasneje, po mnogih predstavah na odrih doma in v tujini, zopet stojimo pred vami na odru Cankarjevega doma, kjer se je vse začelo leta 2011 s predstavo Odtisi.

Najlepši del zgodbe KDP je pot, po kateri smo se do sedaj sprehodili skupaj, in do kod smo prišli. Na začetku smo se skupaj učili, kaj pomeni postavljati celovečerno predstavo za veliko gledališče. Za sabo še nismo imeli veliko izkušenj, a moč, ki smo jo imeli skupaj zaradi želje in iskrenosti do tega, kar smo ustvarjali, je pritegnila številno občinstvo, kar je bilo za slovenske razmere takrat, in še vedno je, nepojmljivo. Zato se vam želimo iskreno zahvaliti.

Zaradi spleta okoliščin sem se leta 2014 preselila v tujino in mnogo plesalcev KDP je začelo uspešno plesno kariero po Evropi in drugod. V vsem tem času smo si ostali blizu in tu in tam tudi skupaj ustvarjali. Po petih letih se je končno vse potrebno postavilo na svoje mesto in tako smo zdaj lahko skupaj ustvarili predstavo Human.

Največji užitek je videti plesalce, ki so se iz najstnikov spremenili v izkušene umetnike in čudovite odrasle osebe, ki so tako posebni tudi zaradi vseh izkušenj, ki smo jih delili skupaj, ter življenja, ki so ga živeli in preživeli v tujini. Veže nas ljubezen do življenja, ustvarjanja in raziskovanja sveta. Vežejo nas naša življenja daleč stran od doma in veže nas naša ljubezen do doma, kamor se vsi vračamo. Vez, ki jo imamo s plesalci KDP in celotno ekipo, ki nam že od začetka stoji ob strani, je eden od najpomembnejših odnosov v mojem življenju. In tu ste tudi vi, brez katerih nas na tem odru ne bi bilo.”

Foto: Aljoša Rebolj, Christopher Wurst