Orhideje: Kako bodo ponovno cvetele?

S štirimi triki bodo vaše orhideje ponovno cvetele.

Zaradi elegantnega videza, mehkih in gladkih cvetov ter številnih vrst, orhideje vsekakor sodijo med najbolj priljubljene domače cvetlice. Poleg tega vam nega v cvetočem času ne bo vzela veliko časa in truda. Ko pa odpadejo vsi cvetovi, nastopi faza mirovanja z njo pa tudi večja skrb in nega.

Pomembno je, da se zavedate, da je faza mirovanja za orhidejo izrednega pomena. V temu času si orhideja odpočije in tvori nove hranljive snovi, ki so vzrok za nastanek prekrasnih cvetov. Z nekaj preprostimi triki, si bo vaša priljubljena cvetlica hitreje opomogla.

1. Nahranite jo

Ko orhideja odcveti, jo redno gnojite z gnojilom namenjenim izključno za orhideje. Kolikokrat? Sledite navodilom na embalaži 😉

2. Poskrbite, da bodo korenine ves čas vlažne

Če se korenine med obdobjem zalivanja osušijo, jih niste dovolj zalili. Da bodo korenine ves čas vlažne, v okrasni lonček lahko natresete kamenčke in do njihovega vrha nalijete vodo, nanje pa postavite orhidejo. Pazite, da cvetlica ne bo v vodi, ampak nad njo.

3. Poskrbite za veliko svetlobe

Orhideje za popolno cvetenje potrebujejo ogromno svetlobe. Premajhna količina svetlobe je eden glavnih razlogov, da orhideje ne cvetijo. Pri tem pa pazite, da ne bo direktno na soncu.

4. Če želite pospešiti proces cvetenja, jo ohladite

Orhideje cvetijo pozimi in spomladi. Zelo se odzivajo na naglo spremembo temperature. Cvetijo v času, ko je razlika v temperaturi med dnevom in nočjo med 10 in 15 stopinj. Svojo orhidejo boste pretentali, če jo boste za čez noč dali na hladnejše mesto.

Foto: Pinterest