Ona ali on? HPV ogroža VSE!

Ste pomislili, kaj lahko prihranite svojemu otroku, če ga cepite?

V sredini maja je  v hotelu Vander potekala novinarska konferenca z okroglo mizo na temo HPV in pomembnosti cepljenja – deklic in dečkov – proti okužbi z virusom HPV še preden se pojavijo možnosti za okužbo. To je pred prvim spolnim odnosom. HPV je namreč najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se lahko okužita oba spola. Večino okužb z različnimi genotipi HPV lahko preprečimo s preprosto odločitvijo – cepljenjem proti okužbam z virusi HPV.

Strokovnjaki pravijo, da se večina spolno aktivnih v življenju vsaj enkrat okuži s tem virusom. V večini primerov okužba izzveni brez posledic v roku enega ali dveh let, lahko pa se pojavijo genitalne bradavice pri obeh spolih, po dolgotrajni okužbi z nevarnimi tipi HPV celo predrakave in rakave bolezni. Visokorizični genotipi HPV so odgovorni za nastanek več kot 99 odstotkov primerov raka materničnega vratu (pri ženskah), 70-90 odstotkov raka nožnice in zadnjika (slednji prizadene tudi moške), 47 odstotkov raka penisa ter 25-30 odstotkov raka ustnega žrela (prav tako prizadene tudi moške). Cepljenje učinkovito utiša nemalo možnosti okužbe s HPV. Slednje je uvedeno v nacionalni program in je brezplačno za deklice v 6. razredu osnovne šole in dekleta zamudnice, ki so bila rojena leta 1998 ali mlajše, vendar se niso cepila v 6. razredu osnovne šole. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sedaj pripravlja program razširitve programa tudi za dečke te starosti, saj so za okužbe dovzetni tudi moški in niso le prenašalci, kot velja splošno prepričanje. In prav to je tema, ki je ponovno odprla številne javne debate, na okrogli mizi pa so o njej pod vodstvom gostiteljice dogodka Alenke Kesar spregovorili doktorica Mojca Miholič, zdravnica družinske medicine in strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, ginekologinja prof. dr. Špela Smrkolj, študent medicine in predstavnik Projekta Virus Jaka Šikonja, strokovna sodelavka Zveze slovenskih društev za boj proti raku Fani Čeh in Tina Roš, mama, ki je cepila hčerko – zamudnico.

Ukrep NIJZ stroka zagotovo podpira in opozarja, da je cepljenje deklic in dečkov najučinkovitejša preventivna metoda. »Stroka že dolgo časa opozarja, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Če starši otroka ne cepijo, ga prikrajšajo za edinstveno možnost v življenju, ker je cepivo proti okužbi s HPV prvo cepivo na svetu v zgodovini, ki preprečuje raka,« je povedala ginekologinja prof. dr. Špela Smrkolj in dodala: »Vsi strokovnjaki se zelo zavzemamo za cepljenje proti okužbi s HPV za oba spola, saj je povsem nedopustno in diskriminatorno, da dečki niso vključeni v program cepljenja. Moški bi zaščito v obliki cepljenja še bolj potrebovali in bi jim cepljenje proti HPV še bolj koristilo kot ženskam, saj je njihov naravni imunski odgovor v primerjavi z ženskim zelo šibak. Če pa sta cepljena oba spola, skupaj razvijeta zelo močan imunski odgovor. Dokazano je tudi, da več žensk prenese okužbo na moškega kot pa obratno, zato splošna miselnost, da so moški le prenašalci, nikakor ne drži.« Strokovnjaki so si enotni, da raka na materničnem vratu ne bo nikoli možno odstraniti, če ne bodo zaščiteni tudi fantje oz. moški. Tega se dobro zaveda tudi Jaka Šikonja, predstavnik Projekta Virus, ki se je nedavno cepil in svojo odločitev utemeljil na nadvse racionalen način. »Cepil sem se, ker imam to znanje in vem, da lahko s tem korakom naredim nekaj dobrega za prihodnost, za svoje partnerje. Če lahko preprečim eno stvar v prihodnosti, ki vpliva na moje življenje, se mi zdi prav, da to storim,« je povedal in kot študent medicine dodal, da je cepljenje deklic in dečkov še pred prvo možnostjo okužbe, pred prvimi intimnimi stiki, nadvse pomembno, saj se HPV ne prenaša le s spolnim odnosom, pač pa že z drgnjenjem, praskanjem, tesnejšimi intimnimi stiki, s čimer se najstniki srečajo že zelo zgodaj.

Ste pomislili, kaj lahko prihranite svojemu otroku, če ga cepite?

Gostiteljica okrogle mize Alenka Kesar je svojo, sedaj 19-letno hčerko, cepila v 7. razredu osnovne šole, drugo hčerko cepljenje čaka v naslednjem letu. Ko je cepila prvič, je bila poučenost staršev o tovrstni tematiki zelo slaba, informacij je bilo malo, a glede cepljenja ni kolebala, saj je njena babica zbolela za rakom na materničnem vratu in se je zavedala, kako huda je ta bolezen. »Sedaj, ko bom cepila drugo hčerko, je kar težko razložiti hčerki, zakaj bo cepljena in kaj HPV pomeni, saj mladi pri tej starosti o spolnosti ne razmišljajo ali pa vsaj ne na tak način kot odrasel človek,« je še dodala Kesarjeva, kar je dodatno potrdila tudi Tina Roš, mama, ki je cepila svojo hčerko, ko je ta imela 15 let. »Ko je sprva prinesla iz šole listek z obvestilom o cepljenju, je bilo informacij tako malo, da se preprosto nismo odločili za cepljenje. Splošno je med mamicami prevladalo mnenje, da bomo počakali, da pridejo še kakšne raziskave in dognanja. Hčerko sem tako cepila z zamudo, a imam še dva sinova. Mlajši bo zagotovo cepljen, starejši ima 18 let in se bo moral odločiti sam,« je povedala Roševa in dodala misel, naj se starši vprašajo, kakšne so lahko posledice za njihovega otroka, če ga ne cepijo in obratno, kaj vse mu lahko prihranijo, če se odločijo za cepljenje.

Primarna preventiva je ključ do zdrave populacije

V letošnjem letu sta v novem cepilnem centru v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi v Ljubljani potekala že dva cepilna dneva, tretji bo oktobra. Povabilu se je odzvalo več kot 200 zamudnic in samoplačnic ter moških, ki so se prav tako cepili samoplačniško. Ozaveščenost narašča, a strokovnjaki opozarjajo, da je javnost potrebno opominjati na to pomembno tematiko. »V splošnem se mi zdi, da se prav moška populacija ne zaveda ali pa se glede tega ne zanima dovolj, saj je že njihova poučenost o ‘običajnih’ spolno prenosljivih boleznih presenetljivo zelo nizka. Žal se znanje in zanimanje zvišata šele ob nastalih simptomih, ob izbruhu bolezni, ko je neredko že prepozno ali ko zboli kdo od bližnjih sorodnikov, prijateljev, partnerjev. Me pa zelo veseli, da je v zadnjem letu zelo poraslo zanimanje za cepljenje proti HPV tudi pri mo