Ohranjanje stikov z bivšimi? Raje ne

Znanstveniki pravijo, da je lahko takšno početje pokazatelj nečesa mračnega.

Če se vam zdi po razhodu z bivšim partnerjem pametno ohranjati tesne prijateljske vezi, potem si boste po prebiranju naslednjih vrstic morda premislili. Najnovejša raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Oaklandu je pokazala, da ohranjanje prijateljskih vezi z bivšim ali bivšo v resnici ni znak zrelosti, kot bi morda verjeli, ampak pokazatelj nečesa precej bolj mračnega.

Rezultati študije namreč dokazujejo, da je takšno vedenje v resnici znak psihopatskih teženj. V raziskavi so preučili značajske lastnosti 861 oseb in njihovih partnerskih odnosov. Anketiranci so odgovarjali na vprašanja o svoji trenutni zvezi in o tem, ali so ostali prijatelji s svojimi bivšimi partnerji. Nato so izpolnili še vprašalnik o tem, ali imajo narcisoidne in psihopatske lastnosti.

Izkazalo se je, da so tisti z značajskimi lastnostmi psihopatov ostali v tesnih stikih z bivšo ljubeznijo in to iz vznemirjajočih razlogov – z namenom pridobivanja informacij, denarja ali spolnih odnosov.

Ker so psihopati znani po svojih sposobnostih šarmiranja, s precejšnjo lahkoto ohranjajo »strateški odnos« še dolgo po razhodu – vse z namenom, da jim ta odnos še naprej prinašal koristi.

Psihopatija je v psihologiji sicer izraz za osebnostno motnjo, ki se kaže v obliki narcizma, sebičnosti, sadizma in pomanjkanja empatije.

Foto: Shutterstock