Odlične rešitve za majhna stanovanja

Tudi majhen prostor je lahko funkcionalen, udoben in šik.

Urejanje majhnih stanovanj zahteva veliko iznajdljivosti in kreativnih idej, da lahko prostor z malo kvadratov postane funkcionalen, udoben in še estetski povrhu. Na srečo so tu dizajnerji in arhitekti, ki ustvarjajo vedno nove in izvirne načine, s katerimi še tako majhen prostor preuredimo v prijeten dom. V nadaljevanju predstavljamo nekaj izvrstnih idej, s katerimi lahko majhen interjer izkoristimo na najboljši možen način.

Postelja na podestu

Postelja na dvignjeni ploščadi z vgrajenimi predali, v katere lahko shranimo sezonska oblačila, dodatne pare čevljev, pregrinjala ipd. je izvrstna rešitev v majhnem stanovanju. Na ta način prihranimo ogromno dragocenega prostora za ostale reči. Kupite lahko tudi posteljo z že vgrajenimi predali za shranjevanje.

Zložljivo in večnamensko pohištvo

Vse, kar je zložljivo, je v majhnem stanovanju še kako dobrodošlo. Dvižna ali omarna postelja, zložljiva miza ali kavč, ki se spremeni v posteljo, so neprecenljivi v omejenem prostoru. Kupujte tudi takšne kose pohištva ali okrasje za stanovanje, ki ima dvojno uporabnost. Nizka mizica lahko denimo služi kot klopca, nizka omara je lahko miza, sedežna garnitura pa postelja.

Pregrada

V majhnih stanovanjih sta kuhinja in dnevna soba pogosto združeni v en prostor. Posamezna območja v skupnem prostoru lahko ločimo s pregradnim elementom, ki hkrati služi tudi kot enota za shranjevanje.

Razmišljajte vertikalno

Če živite v majhnem stanovanju ali garsonjeri z visokim stropom, lahko ustvarite spalno »ploščad«, do katere vodi lestev. Pod njo pa lahko uredite garderobno sobo ali domačo pisarno. Posteljo lahko  postavimo tudi nad vhodna vrata.

Uporabljajte velike kose pohištva

Morda se na prvi pogled ne zdi logično, toda v majhnem stanovanju je bolje uporabiti manjše število večjih kosov pohištva, kot več manjših kosov. Velika sedežna lahko v majhni dnevni sobi deluje bolje kot majhna zofa ali naslonjač. Večji kosi namreč navidezno povečajo prostor, medtem ko več manjših elementov daje občutek prenatrpanosti.

Stenske police za shranjevanje in za dekoracijo

V majhnem stanovanju je potrebno pametno izkoristiti vsak kvadratni meter prostora, vključno s stenami. Odprte poličke, ki so pritrjene neposredno v steno, so hkrati uporabna in dekorativna rešitev, s katero pridobimo nekaj dodatnega prostora.

Samostoječi obešalnik namesto omare

Samostoječi obešalniki so v majhnih stanovanjih šik in priročna rešitev, s katero prihranimo veliko prostora, ki bi ga sicer zasedla omara. Takšen obešalnik lahko poljubno premikamo po prostoru, poleg tega pa služi tudi kot dekorativni element.

Veliko ogledalo

Dobra osvetljenost je v majhnem prostoru ključna. Velika ogledala, ki odbijajo svetlobo, so zato izvrstna rešitev. Uporabite lahko tudi stekleno klubsko mizico ali pa steklene okvirje za fotografije in slike.

Izkoristite vsako zidno nišo

V majhnem stanovanju si težko privoščite razkošno omaro, lahko pa izkoristite neuporabljeno stensko nišo ali kot in z nekaj ustvarjalne žilice ustvarite improviziran kotiček za oblačila.

Foto: Pinterest