Nova oblika mobilnosti v Ljubljani

Danes je Ljubljana med prvimi v Evropi dobila težko pričakovani projekt...

Danes je Ljubljana med prvimi v Evropi dobila težko pričakovani projekt 100 % električni car sharing. Gre za enega najhitreje rastočih trendov globalne avtomobilske industrije. Avant car je ob podpori podjetja Comtrade razvil električni car sharing model Avant2Go, ki je zasnovan z načeli trajnostnega sobivanja. V prvem letu projekta bo na voljo 50 električnih vozil, s čimer bo prestolnica postopoma razbremenjena za 500 do 1000 vozil. Uradni začetek uporabe storitve Avant2Go je predviden v začetku julija.

Nov koncept lastništva

Car sharing (souporaba vozil) je ob električni mobilnosti najhitreje rastoči trend globalne avtomobilske industrije. Koncept omogoča, da se s pomočjo napredne tehnologije znižajo stroški mobilnosti uporabnika, ki ne nosi več finančnih bremen lastništva vozila, ampak izkorišča prednosti uporabe storitve deljenja in zanjo plačuje le, ko jo uporablja. Najnovejšim razvojnim trendom mobilnosti se sedaj pridružuje tudi Ljubljana.

Avant car, tehnološko podjetje na področju mobilnosti, je ob podpori podjetja Comtrade med prvimi v svetovnem okviru razvilo električni car sharing model Avant2Go, ki vključuje 100 % električna vozila različnih uveljavljenih proizvajalcev, kot so BMW i3, Renault Zoe in Smart Electric Drive. »Odločitev za izključno električna vozila je posledica večletnih razvojnih izkušenj našega podjetja, ki je med največjimi upravljalci in ponudniki električnih vozil na svetu, z električno floto pa so do tega trenutka prevozili že skoraj dva milijona kilometrov brez škodljivih izpustov,« pojasnjuje Matej Čer iz podjetja Avant car d.o.o.

Trajnostno bivanje in prihranki

Avant2Go car sharing je zasnovan v skladu z načeli trajnostnega sobivanja. Celotna mobilnost poteka brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik so snovalci modela dodatno poudarili z uporabo električne energije, ki prihaja iz obnovljivih virov. Personalizirana mobilnost v celoti poteka preko uporabniku prijazne inovativne aplikacije na pametnem telefonu (od rezervacije do plačila). Prednost car sharinga je tudi v tem, da so v storitvi že vključeni registracija, zavarovanje, gorivo, vzdrževanje in vinjeta. Avant2Go car sharing je tako namenjen vsem, ki želijo znižati stroške svoje mobilnosti in prispevati k čistejšemu okolju.

Različni modeli avtomobilov

Uporabnikom bodo na voljo različni modeli električnih avtomobilov, ki za premikanje potrebujejo le eno prestavo. Za hitre mestne opravke snovalci priporočajo Smart Electric Drive za do dve osebi. Tistim, ki potrebujejo več prostora, Avant2Go omogoča uporabo petvratnega in petsedežnega kompaktnega vozila Renault Zoe, na voljo pa je še BMW i3, zmogljivo štirisedežno premijsko vozilo kompaktnega razreda.

V prvem, pilotnem letu projekta, v okviru katerega bodo meščani Ljubljane vabljeni, da pomagajo soustvarjati novo obliko mobilnosti, bo na voljo flota 50 električnih vozil, s čimer bo Ljubljana postopoma razbremenjena za 500 do 1000 vozil in s tem povezane gneče ter škodljivih izpušnih plinov. Z vsakim kilometrom, ki bi ga ta vozila sicer prevozila v mestu, bo lahko prihranjenih do 100.000 gramov CO2.