Nekaj trikov, da bo vaše dete bolje spalo

Pripravili smo nekaj enostavnih nasvetov, kako vašega dojenčka pospremiti v miren spanec.

Tudi vaše dete težko zaplava v svet sanj, se pogosto zbuja in se upira trenutkom, ko je v prostoru brez mamice in očka . Pripravili smo nekaj enostavnih nasvetov kako vašega dojenčka pospremiti v miren spanec.

Uspavanje otroka v naročju je v prvih nekaj dneh in tednih povsem zaželjeno, toda naj to nikakor ne postane navada. Svojo energijo raje usmerite v rutino, ki je bistvena in na dolgi rok najbolj učinkovita pri uspavanju otrok .

Nikakor ni potrebno, da detece zaspi v sobi z mamico in očijem, ravno nasprotno, prej ko boste dojenčka navadili na svojo sobico, lažje mu bo. Je pa seveda smiselno, da v njegovem ednistvenem prostoru pričarate atmosfero v kateri se bo odlično počutil. V mislih imejte razmere v času, ko je vaš otroček še bival v maternici. Pomislite na svetlobo in zvoke, ki so ga spremljali noč in dan, ter mu poskušajte pričarati podobno vzdušje. Zatemnite prostor in vključite glasove, ki otroka pomirjajo. To je zvok petja ptic, žuborenja vode, šumenja morja in valov, šelestenja drevesnih krošenj,… To so zvoki, ki sproščajo in pomirjajo tudi nas odrasle, ko jih poslušamo dihamo drugače, spustimo svoje misli, se prepustimo in sprostimo. Tudi otrok v maminem trebuhu posluša zelo podobne glasove, kot jih slišimo v naravi. V maternici posluša šumenje krvi po žilah, bitje materinega srca, oglašanje prebave in želodca, pozna celo materin glas.

Hkrati otroka ne postavljajte na sredino posteljice, dojenčka raje položite ob rob ležišča, ter okoli njega postavite udobne blazine. Novorojenčki se namreč veliko bolj varno počutijo kadar imajo omejen prostor in se lahko dotikajo stranic levo in desno.

Se pa zavedajte tudi tega, da otroci potrebujejo svoj čas, da se umirijo in zaspijo, zato bodite obzirni in potrpežljivi.

Pa veliko prespanih noči vam želim!