Naučite se reči odločen “ne”

7 preverjenih načinov, ki vam bodo pomagali, da boste nekoga vljudno zavrnili in brez slabe vesti.

Ste med tistimi, ki poskušajo vedno vsem ustreči in vse prevečkrat delate stvari namesto drugih? Lepo je, če ste pripravljeni pomagati, ni pa dobro, če to počnete, ker ne znate reči NE. “Ne” je tako kratka in preprosta beseda, ki pa se ji pogosto raje izognemo. Namesto tega s težavo rečemo “ja” in se potem jezimo sami nase. Odločen “ne” v pravem trenutku je za naše počutje in zdravje pomembno in nikakor ne egoistično dejanje. Pomislite samo, koliko energije in slabe volje bi na ta način prihranili… V nadaljevanju si poglejte 7 preverjenih načinov, ki vam bodo pomagali, da boste na vljuden način rekli odločen “ne” brez slabe vesti ali celo strahu.

1. Spomnite se situacij v življenju, ko ste rekli “ne” in “preživeli”.

Ni ga človeka, ki ne bi v življenju doživel razočaranja. Gotovo ste tudi vi že doživeli kakšno zavrnitev. Kako ste se počutili takrat? Kako hudo je bilo? Ali ste na koncu zasovražili osebo, ki vas je zavrnila? Zagotovo ne. Preživeli ste in morda ste spoznali, da vam je zavrnitev celo koristila. To je najboljši dokaz, da lahko ljudje prenesemo vse vrste zavrnitve in gremo dalje. Zato ne predpostavljajte, da boste nekomu povzročili nepopravljivo škodo, če mu boste rekli “ne”.

2. Da bi se lahko naučili reči “ne”, morate najprej znati sprejeti “ne” kot odgovor.

Ni dovolj samo reči “ne”, ampak je pomemben tudi način, kako to povemo. Če nekoga zavrnete s sočutjem in z jasnimi razlogi, zaradi tega ne boste postali kruta in brezčutna oseba. Naučite se sprejeti negativne odgovore z dostojanstvom in z zavedanjem, da je to normalen del življenja. Na ta način vam bo tudi lažje reči “ne” drugim.

3. Neuspeh ne obstaja. Obstajajo samo življenjske lekcije.

Razmislite, kdo od vaših bližnjih nima težav reči “ne” in to na način, da se ostali ob tem ne počutijo prizadete. Kako jim to uspe? Na kakšen način to povedo? Učite se od njih! Če vam prvič ne uspe, spremenite pristop, vsebino in način pogovora. Predvsem pa ne obupajte in imejte v mislih, da če ne boste spoštovali sami sebe, vas tudi drugi ne bodo spoštovali.

4. Prenehajte govoriti “saj bi, ampak…”

“Saj bi, ampak…” ni isto kot “ne” in oseba, ki vas je prosila za uslugo, morda ne bo razumela tega kot zavrnitev. Če denimo odklonite povabilo na večerjo z “bi šel/šla z veseljem, ampak sem preveč utrujen/-a,” potem je zelo mogoče, da se bo odgovor glasil: “Ni problema, pridem pote!” In kako se boste potem izvlekli iz te godlje? Vljudna zavrnitev povabila na večerjo bi se preprosto glasila: “Oprosti, ne nocoj.” Pomembno je, da spoznate razliko med “ne” kot nesramnim odgovorom in “ne” kot tem, kar je ta trenutek najbolje za vas.

5. Naučite se zdrave sebičnosti.

Malo zdrave sebičnosti občasno ne škodi. Največja težava, s katero se običajno soočimo, ko nekoga zavrnemo, je občutek krivde. Toda pomislite: če boste v življenju počeli stvari, ki vas bodo osrečevale, bo vaše zadovoljstvo pozitivno vplivalo tudi na ljudi okrog vas. Če boste torej najprej pomagali sebi, boste s tem avtomatično pomagali tudi drugim. Najboljši in najbolj ljubeč “ne” je tisti, ki ga izrečete, kadar z njim pritrjujete svojim mejam, vrednotam in željam. Ni pomembno, čému rečete “ne” in kako pogosto, temveč je pomembno, zakaj in kako to rečete. Iz pravih razlogov in predvsem – brez slabe vesti!

6. Prenehajte odgovarjati z “da” avtomatično.

Kolikokrat ste že komu nekaj obljubili, ne da bi pred tem preverili svoj natrpan urnik in ste morali pozneje stvar odpovedati v zadnjem trenutku? S tem ste razočarali sebe in druge. Preden nekomu nekaj obljubite, preverite svoj razpored in če je potrebno, odgovor sporočite naknadno. Ne pozabite, da ima dan le 24 ur in da bi moralo biti tretjino tega časa namenjenega spanju.

7. Vaja dela mojstra.

Zamislite si dogodek iz preteklosti, ko vam je bilo še posebej težko reči “ne”. Predstavljate si to situacijo čim bolj nazorno s čim več podrobnostmi (kje in s kom ste bili, kako ste bili oblečeni, kako ste se počutili…) in trenirajte reči “ne” v tej situaciji. Izbirajte različne formulacije negativnih odgovorov in jih izgovarjajte v mislih. Vadite lahko tudi z nekom, ki ga dobro poznate in mu zaupate.

Foto: Shutterstock