Najlepše kampanje za Benetton imajo svojo razstavo

Razstava, kjer so zbrana najlepša Toscanijeva dela za Benetton.

V Firencah so predvčerajšnjim otvorili težko pričakovano razstavo fotografij otrok, avtorja Olivierja Toscanija, ki je pojem in legenda med fotografi ter zaslužen za mnogo odmevnih Benettonovih kampanj.

Oliviero Toscani, sivolas gospod s fotoapartom in okroglimi rdečimi očali, na katera prisega že vsaj 30 let, je pustil močan pečat pri United Colors of Benetton, ko je za dotično znamko snemal provokativne kampanje od leta 1982 do 2000. Njegove fotografije namenjene za oglaševlaske kampanje Benettona so se dotikale sodobnih ali še nepreseženih, aktualnih dilem, predvsem virusa HIV, razmerja črnci – belci, enakosti, spolnosti, onesnaževanja. Mnoga med njimi so bila večplastna in izrazito angažirana. Mednje sodijo motivi, kot so za aidsem umirajoči David Kirby z užaloščeno družino v bolnišnici, telesa z vtetoviranim napisom HIV, poljub duhovnika in usmiljenke, doječa črnka z belskim dojenčkom in številne druge, ki so dobile oznako kontroverznih del.

Zaverovan v svoja dela se je Oliviero, decembra lani, ponovno vrnil pod okrilje modne znamke in pripravil najnovejšo kampanjo, ki vključuje multikulturni razred. Učiteljica s knjigo Ostržka, kot simbol laži, je obkrožena z otroci vseh ras in različnih veroizpovedi, s čimer je želel opozoriti na mešanje kultur, sprejemanje drugačnosti in dejstvo, da so otroci, kot radovedna, živahna in brezskrbna bitja, najbolj dovzetni za spremembe, ki lahko svet spremenijo na bolje.

Razstava, o kateri pišejo vsi italijanski in tuji mediji, je posvečena Benettonovim kampanjam, v katerih je Oliviero fotografiral otroke in so požele daleč največ odobravanja in pohval. “Non fate i bravi. Le bambine e i bambini Benetton di Oliviero Toscani” vključuje Toscanijeve fotografije od osemdesetih let, ko je začel s kariero pri dotični znamki do današnje najnovejše kampanje.

Razstava bo na ogled le do 21. januarja.