Najbolj mehke palačinke na svetu

Japonske palačinke hottokēki so edinstvena poslastica.

Palačinke so zagotovo ena najbolj priljubljenih jedi na svetu. Najbolj znane so francoske crepes, pa ameriške in angleške palačinke. Nekaj prav posebnega pa so japonske palačinke z imenom hottokēki. So visoke, puhaste in menda najmehkejše palačinke na svetu. Prepoznavno spužvasto strukturo jim daje kombinacija pecilnega praška in sode bikarbone. Izvrstna in malce drugačna nedeljska poslastica, ki jo velja poskusiti!

Sestavine:

2 večji jajci
180 ml pinjenca
50 g sladkorja
1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
1/4 žličke soli
60 g moke
1 žlička pecilnega praška
1/4 žličke sode bikarbone
2 žlici olja

Priprava:

V mešalniku zmešamo jajca, pinjenec, sladkor, vaniljo in sol. Nato dodamo še moko, pecilni prašek in sodo bikarbono ter znova mešamo, da dobimo gosto zmes.

Na naoljeno ponev za palačinke namestimo okrogel kalup, notranjost obroča namastimo in kalup do polovice napolnimo z maso za palačinke. Pečemo 4-5 minut oz. dokler se na površini ne pojavijo mehurčki. Nato palačinko previdno obrnemo na drugo stran in pečemo, dokler ne dobi lepe zlato rjave barve.

Japonske palačinke običajno postrežejo z javorovim sirupom, lahko pa jih obogatite tudi s sadjem, stepeno smetano ali sladoledom.

Foto: @shihokoura