Moderna lepotica v Trnovem

Hiša, ki ustreza vsem zahtevam sodobnega bivanja v mestu.

Arhitektki Petra Marinšek in Saša Vrabec sta zasnovali zapeljivo sodobno hišo v Trnovem, ki ustreza vsem zahtevam sodobnega bivanja v mestu. Hiša sledi naravnim danostim parcele in okoliša. Tako je s hrbtno stranjo in servisnimi prostori na severu obrnjena proti prometni cesti, bivalni prostori na južni strani pa se odpirajo proti zelenemu obrežju Malega Grabna.

Hišo sestavljata dve bivalni enoti, ki sta razdeljeni na dnevni del v pritličju ter na nočni del v etaži in mansardi. Dnevni prostori v pritličju so skozi velika steklena okna neposredno povezani z vrtom, severni del hiše pa je bolj zaprt.

Za prav poseben efekt v dnevnem prostoru poskrbijo s čipko polepšana perforirana kovinska senčila. Z njimi se hiša po potrebi zakrije ali odkrije in ob pogledu iz notranjosti v zunanjost ponuja posebno lepo doživetje igre senčnatih vzorcev in svetlobe iz okoliša. Takšen ovoj služi kot zaščita pred soncem in hkrati zastira radovedne zunanje poglede v notranjost.

Notranjost hiše odlikujejo jasni in na videz preprosti detajli, osnovne barve ter skrbno izbrani materiali. Stena iz betona, ki povezuje vsa nadstropja hiše daje sodoben videz v kombinaciji s hrastovimi talnimi oblogami in minimalistično opremo v beli barvi.

Foto: Damjan Švarc