Miselni triki, ki nam olajšajo življenje

Uporabni nasveti, vredni več kot katerakoli knjiga za samopomoč.

Vsak človek je svet zase, toda psihologi odkrivajo vedno nove vedenjske vzorce, ki so zakoreninjeni v naši podzavesti in so skupni vsem ljudem. Če jih poznamo, si lahko z njihovo uporabo močno olajšamo vsakdanje življenje in dosežemo to, kar želimo. Naslednjih 10 preprostih psiholoških trikov je vrednih več kot na stotine knjig za samopomoč.

1. Če želite narediti dober vtis na nekoga, si zapomnite njegovo ime. Raziskave so pokazale, da imajo priljubljeni ljudje to skupno lastnost, da si vedno zapomnijo imena. Ljudje se namreč počutimo nekaj posebnega, če nas pokličejo po imenu.

2. Če hočete, da se bodo ljudje strinjali z vami, samo prikimavajte med pogovorom. Prikimavanje sogovorniku namreč podzavestno sporoča “vse, kar sem rekel, drži”.

3. Želite, da vas bodo jemali resno? Potem v pogovoru omenite, da ste se tega naučili od mame ali očeta. Ljudje smo namreč programirani tako, da nasvete staršev vzamemo “zdravo za gotovo”.

4. Če želite vzbuditi pozornost oz. zanimanje določene osebe, se naučite dobro poslušati. V pogovoru večkrat parafrazirajte besede, ki jih je izrekel vaš sogovornik. S tem mu boste podzavestno sporočili, da znate izvrstno poslušati.

5. Če se znajdete v istem prostoru z osebo, ki vas ne mara in se želite izogniti njegovim/njenim negativnim komentarjem, potem se usedite zraven te osebe. Ljudje namreč redko blatimo nekoga, ki se nahaja v naši neposredni bližini.

6. Če želite, da vaš otrok poje zelenjavo, ki je ne mara, ga vprašajte, če želi tri ali pet stebel brokolija in ne, ali želi jesti brokoli. Na ta način boste dali otroku občutek, da je sam izbral kaj bo jedel za kosilo, v resnici pa je bila odločitev vaša. Ta trik iluzije izbora lahko uporabite tudi na drugih področjih.

7. Če želite dajati občutek zaupanja vredne osebe, si pred rokovanjem ogrejte roke. Ljudje namreč ne zaupamo osebam s hladnimi rokami.

8. Če med pogovorom ne dobite želenega odgovora, ne ponavljajte vprašanja, ampak raje glejte sogovorniku naravnost v oči. Na ta način “stisnemo” sogovornika v kot in ga prisilimo na dodatna pojasnila.

9. Če se počutite negotovo ali celo prestrašeno, se držite zapovedi  “trebuh noter, prsi ven” in zavestno popravite telesno držo. Človek, ki se drži pokonci, preprosto izžareva večjo samozavest, iskrenost in poštenost.

10. Vsi poznamo tisti zoprn občutek, ko se nam v mislih kot pokvarjena plošča kar naprej vrti ena in ista pesem. Neka teorija pravi, da si naši možgani zapomnijo stvari, ki so ostale nedokončane. Zato poskusite zamrmrati zaključek nadležne pesmi in morda se je boste znebili.