Mediteranski paradiž v Neapeljskem zalivu

Spoznajte najbolj pisan italijanski otoček.

Italija se morda res ne more pohvaliti s toliko otoki, kot Grčija in Hrvaška, a med njimi se kljub temu skrivajo pravi biseri Mediterana. Eden takšnih idiličnih otočkov je Procida, pravi raj za tiste, ki se želijo poleti izogniti gneči na turistično veliko bolj obljudenih otokih. Procida je najmanjši otok v Neapeljskem zalivu v Tirenskem morju in je velikokrat v senci veliko bolj znanih sosednjih otokov Caprija in Ischie. A to mu lahko štejemo samo v dobro, saj na njem ni običajne turistične gneče.

Na prvi pogled se zdi Procida kot nekakšna mešanica grškega otoka Santorini in barvitega italijanskega mesteca Burano. Do tam vas iz Neaplja pripelje hidrogliser in ker je otoček velik vsega štiri kvadratne kilometre, zlahka raziščete vse njegove lepote kar peš.

Pisane kamnite hiške, šarmantne ozke srednjeveške ulice, bujni vrtovi, peščene plaže in čudovita obala z ribiškimi čolni, so stvari, zaradi katerih se v ta romantičen otok zaljubite na prvi pogled.

Terra Murata je največja znamenitost in najvišja točka na otoku. V višino sega 90 metrov in je zgodovinsko ter kulturno središče starega centra mesta s palačo Avalos in opatijo sv. Mihaela.

Najstarejša vasica na otoku je Marina Coricella. Ta slikovita ribiška vasica je vklesana v strmo steno, ki se spušča v morje. Avtomobilov tam ne boste srečali, edina pot do vasice pa vodi po stopnicah. Ob obali so nanizane restavracije s čudovitim pogledom na ribiške čolne, Terra Murato in marino, kjer se na morski gladini odsevajo hišice vseh možnih barv.

Foto: @ohhcouture/Getty