Ljubljansko stanovanje, ki prepleta staro z novim

Harmonija lesa, opeke in kovine v čudovitem dupleksu sredi prestolnice.

Stanovanje v secesijski hiši sredi Ljubljane, ki ga je zasnovala arhitektka Špela Kokalj, nas je očaralo na prvi pogled. Notranja oprema v stanovanju je zgodba kontrastov. Črna in bela, kovina in les, sijaj in mat, gladko in strukturno, staro in novo se prepletajo na 70 kvadratnih metrov površine v dveh etažah.

V spodnjem nadstropju je bivalni prostor, v zgornji etaži pa spalni del. Do njega vodi 14 visokih, izmeničnih stopnic iz masivnega lesa. Kuhinja z jedilnico je za tri stopnice dvignjena od dnevnega prostora. Vmes ni vrat, prostor pa teče med različnimi kosi pohištva. Viseče stopnice so preplet lesa in kovine, ki delno zakrivajo pogled iz zofe proti jedilnici in vabijo višje v spalni prostor. Tudi ta je brez vrat, le steklene stene omejujejo večerno toaleto.

Stanovanje je bilo v celoti očiščeno dotrajanih elementov, od obstoječega je ostala le zunanja lupina z nosilno konstrukcijo, ki je v novem stanovanju postala pomemben del ambienta. Opečnati steni sta očiščeni ometa, fuge med opekami so na novo zapolnjene, barva je osvežena. Leseni tramovi so vidni, peskani in zaščiteni s premazom.

Servisni del stanovanja je v temnejših barvah. Zasnovan je funkcionalno, sodobnih oblik ter servisira svetlejši, bivalni del stanovanja, ki je namenjen sproščanju, uživanju in druženju.

Del premičnega pohištva je izdelan iz masivnega lesa smreke in macesna. Ročno izdelano pohištvo je narejeno iz sto let starega lesa, ki je ponovno uporabljen v kosih notranje opreme.

Foto: Matic Eržen